Начало Други Разрешиха колективен спорт на закрито и тренировките на деца

Разрешиха колективен спорт на закрито и тренировките на деца

Разрешиха колективен спорт на закрито и тренировките на деца
0

От 22-ри май се подновяват колективните спортни занимания на закрито. Става дума обаче само за тренировки, а не събития със състезателен характер и публика. Заповедта бе издадена днес от Министерство на здравеопазването и подписана от министър Кирил Ананиев.

От 26-май ще бъде разрешен и колективният спорт за деца.

„Считано от 22.05.2020 г. се разрешават колективните спортни занимания на закрито, без състезателен характер и без публика. Считано от 26.05.2020 г. се разрешават индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Тези занимания също не трябва да имат състезателен характер и трябва да са без публика.

Разрешени са и индивидуалните спортни занимания на закрито и на открито, без състезателен характер и без публика.

Изключение от забраната за провеждане на спортни мероприятия на открито и на закрито се допуска и по отношение на самостоятелните плувни комплекси и басейни, като не се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти.“

Това нарежда здравният министър със своя заповед, издадена днес, 20 май. Заповед № РД-01-272/20.05.2020 г., която отменя Заповед № РД-01-270/19.05.2020 г., можете да се запознаете тук.

Министерството на спорта посочи мерките

Малко по-късно и от Министерство на спорта излязоха със Заповед на министър Красен Кралев. В нея са упоменати противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат спазвани от собствениците (наемателите) на спортните обекти, от персонала, спортистите, треньорите и длъжностните лица.

  • Задължително е провеждането на филтър на входа на съоръженията, като на всички се измерва телесната температура;
  • Максималната хигиена се осигурява чрез строги процедури за редовно почистване и дезинфекция, минимум четири пъти дневно, в т. ч. на всички контактни повърхности, които могат да се докосват.
  • Служителите се защитават с маска за лице, шлем или преграда, както и с ръкавици.
  • Най-малко четири пъти месечно трябва да бъде извършвано почистване на филтрите на вентилационните и климатичните инсталации.
  • Тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения трябва да бъдат почиствани и дезинфектирани на всеки час.
  • Собствениците (наемателите) на спортните съоръжения са длъжни да определят служител, който да отговаря за изпълнението и спазването на указанията.
  • Членовете на персонала, които се чувстват болни и имат оплаквания като настинка, хрема, кихане, болки в гърлото, лека кашлица или повишена телесна температура са задължени да останат у дома. Същото се отнася и в случай на болен в дома на служителите.

В тренировъчните зали не се допускат лица освен спортисти, треньори и длъжностни лица, пряко отговорни за подготовката на състезателите.

Заповед №-09-533/20.05.2020 г. може да прочетете тук: Krasen_Kralev_Zapoved_sport_na_zakrito