Начало Други Ивайло Иванов и още двама бойци отличени за най-добрите военнослужещи

Ивайло Иванов и още двама бойци отличени за най-добрите военнослужещи

Ивайло Иванов и още двама бойци отличени за най-добрите военнослужещи
0

Трима представители на бойните спортове бяха отличени от Министерство на отбраната и Министерство на младежта и спорта за спортните си постижения през 2020-та. Състезатели и треньори, които са военнослужещи и цивилни служители от системата на отбраната, бяха наградени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев с плакет за постигнати национални и международни успехи в спорта през миналата година.

Сред наградените бе и джудистът Ивайло Иванов, който завоюва сребърен медал на Европейското първенство по джудо за мъже и жени в Прага, Чехия. Иванов не присъства на церемонията, защото е на тренировъчен лагер с националния отбор в Анталия, Турция. Плакет получи и цивилен служител Денка Кацарска, която е главен експерт в пресцентъра на Министерството на отбраната. През октомври 2020 г. тя завоюва първо място в първото официално Държавно първенство по савате (френски бокс) в гр. Пловдив. Събитието е част от официалния календар на Международната федерация по савате за 2020 г. и организирано от Българската Савате Федерация с официален лиценз от Министерството на младежта и спорта.

Състезателката по савате Денка Кацарска получава своя плакет.

Още един джудист бе сред отличените, но с плакет за доблестна постъпка. Капитан Радослав Евгениев Иванов (на длъжност старши техник в ескадрила за периодично обслужване и войскови ремонт във в.ф.28000 – Граф Игнатиево), е спасил живота на възрастна жена при пожар в жилищна сграда.

Капитан Радослав Иванов с награда за проявена доблест.

„За мен е чест за поредна година да връчим наградите на най-добрите военни спортисти. Те са плод на усилия и труд във време, в което целият свят е стресиран от вируса COVID-19, а в такива условия не е лесно да се спортува“, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подчерта огромното уважение и подкрепа от страна на министерството на младежта и спорта към военния спорт.

„Поздравявам всички с постигнатите резултати. Спортът е бил винаги в основата на подготовката на Българската армия. Благодаря на Националната военна спортна федерация, затова че положи големи усилия да проведе 90% от спортния календар през изминалата трудна година“, подчерта той.

През 2020 г. се проведоха почти всички държавни военни шампионати, включени в спортния календар на Министерството на отбраната (въпреки препланирането на цялата спортна дейност за годината заради разпространението на COVID-19). В спортни състезания на национално и на международно ниво българските военни спортисти завоюваха призови места. Военнослужещи и цивилни служители се включиха и в състезания, организирани от федерации, лицензирани от Министерство на младежта и спорта.

В олимпийската 2021 година бяха отправени пожелания за класиране и успешно представяне на Олимпийските игри в Токио на българските военнослужещи и цивилни служители, които са към Центъра за елитен спорт, и в момента са на предолимпийски лагери.

Церемонията в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната премина при спазване на противоепидемичните мерки.