Начало Други Званията в Таекуондо ITF

Званията в Таекуондо ITF

Званията в Таекуондо ITF
0

Boec.BG ви прeдлага поредица от авторски статии на майстор Вергилий Ситнилски (VII дан) – европейски и многократен републикански шампион по таекуондо, версия ITF, генералeн секретар на Бъларска Федерация по Таекуондо ITF, един от основателите и треньор на благоевградския клуб „Фолкън“, международен съдия и инструктор. 


Какво означава да си Майстор?

В интерес на истината, това зависи от стила, който практикуваме. Повечето корейски стилове като Танг Су До, Хапкидо и WT приписват титлата майстор на черни колани от 4-ти Дан или по-високи. Използваният корейски термин е Сабум или Сабумним, което основно означава съответно треньор или уважаван треньор. Наставката „Ним“ е почетно звание, което се добавя за уважение.

В зависимост от системата 1-ви до 3-ти Дан се счита за помощник-инструктор или младши инструктор, а практикуващ 4-ти дан и по-високо ниво се счита за инструктор или инструктор на основно ниво. В корейския език такива разлики като инструктор, майстор и велик майстор не се правят. В Корея всички инструктори се наричат Сабумним, независимо от техния Дан. Специален термин Кванджангним се използва за някои инструктори, които притежават свои собствени академии.

Майстор Вергилий Ситнилски – автор на статията

ITF Таекуондо обаче използва различна корейска терминология за инструктори от 1-ви до 3-ти Дан, известни като Босабом; инструктори от 4-ти до 6-и Дан, известни като Сабом; 7-ми и 8-ми Дан майстори, известни като Сахьон; и накрая 9-ти Дан – велики майстори, известни като Сасонг. Във всички случаи наставката „Ним“ може да бъде добавена за допълнително уважение.

Термините „Сахьон“ и „Сасон“ са създадени от основателя на таекуондо – генерал Чой Хонг Хи. За да разберем по-добре тези термини, включително термините „Сабом“ и „Босабом“, е добре да разгледаме корейските коренови думи, от които са образувани.

Сабом, което означава инструктор и се състои от две основни думи „Са“ и „Бом“ Първата сричка „Са“ идва от термина „Кьоса“, което означава учител. Втората сричка „Бом” означава „модел“. Следователно Сабом или треньорът е модел, по който ученикът трябва да моделира себе си. С други думи, ученикът трябва да се опита да подражава техниките на инструктора.

Представката „Бо“ в Босабом, буквално означава помощник. Следователно Босабом се счита за помощник-инструктор в Таекуон-До ITF. Това звание се използва за носители от 1-ви до 3-ти Дан.

Eгото и бойните спортове

За майсторите (7-ми и 8-ми Дан) в Таекуондо ITF се използва терминът Сахьон. Отново „Са“ означава учител. Сричката „Хьон“ е свързана с добродетел, мъдрост, благоразумие или разум. Мъдра майка, например, се нарича „Хьонмо“. Подразбира се, че майсторът на Таекуондо не просто преподава техники, но и учи на морал или добродетели. Хьон също може да означава „настояще“. Разбран философски, майсторът на Таекуон-До е учител „на момента”. Това е разбиране на Дзен, където майсторът учи неговите ученици да бъдат „в момента“ или как да се приложат принципите, научени от Таекуондо в ежедневието. Докато Сабом може буквално да означава треньор и да бъде ограничен само до физическа и техническа подготовка, Сахьон определено е нещо повече от треньор. Той е майстор, който учи своите ученици как да тренират както тялото, така и ума.

И накрая, великия майстор (9-и Дан) се нарича Сасонг. Отново „Са“ означава учител. Сонг тук означава „мъдрец“. Мъдрецът е ментор на духовни и философски теми, с мъдрост, придобита с възрастта и опита. В Таекуондо ITF се подразбира, че великия майстор не просто преподава техники, но той е и учител по морал и философия; някой, който може да ви покаже пътя и да ви даде поглед върху по-дълбоките истини в живота.

Докато практически всички корейски бойни изкуства използват термина „Сабом“ за инструктори, Таекуондо ITF е единственото корейско бойно изкуство, което използва термините „Сахьон“ и „Сасонг. Генерал Чой Хонг Хи е създал тези титли, за да ни покаже, че Таекуондо ITF не е просто боен спорт и че учителите по Таекуондо ITF не са просто спортни треньори. Термините „Сахьон“ (учител по морал) и „Сасонг“ (учител мъдрец) подсказват, че Таекуондо е аскетична дейност; дейност, която трябва да доведе до морално и интелектуално извисяване. Идеята, че Таекуондо ITF е средство за развитие на тялото, духа и характера, поставя голяма отговорност пред треньорите по Таекуон-До ITF. Надяваме се инструктори, майстори и велики майстори ще се съобразят с подразбиращата се отговорност, която е заложена в техните звания.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.