Начало Интервюта Камен Георгиев: Въвежда се самбо в партер, там трябва да развием уменията

Камен Георгиев: Въвежда се самбо в партер, там трябва да развием уменията

Камен Георгиев: Въвежда се самбо в партер, там трябва да развием уменията
0

Пионерът в бойно самбо Камен Георгиев се надява чрез новия формат на самбо в партер българските бойци да изчистят грешките от този елемент в играта и да не бягат от него.

Многократният медалист от Световни и Европейски първенства сподели мнението си по всички актуални теми в родното самбо специално за читателите на Boec.BG.

„През 2021 година се представихме много добре на Европейското първенство по самбо за мъже и жени, в бойно самбо също. Завършихме на четвърто място, което спрямо нашите икономически възможности на малка държава при непрекъснато нарастваща конкуренция – беше максимумът. На Световното имаше много фактори като лош жребий, контузии, които повлияха“, започна Георгиев.

„Във водещите отбори вече преобладава атлетизмът. Вижда се с просто око. Ние изоставаме от тези спортни тенденции. Водещите сили са по-напред от нас при възстановяването след сваляне на килограми, там се изискват и много средства – финанси, медикаменти. Няма как да се докаже, но се съмнявам и че без допинг определени състезатели успяват да постигат тези резултати.“

Панагюрище ще приеме турнира по самбо „Орчо Войвода“ на 28-ми ноември.

Освен обичайните дисциплини самбо и бойно самбо, ще има и специална дисциплина самбо в партер за мъже без ограничения във възрастта. Провежда се по граплинг правилник с куртки и са разрешени задушаващи техники и ключове на ръце и крака. Схватката започва от позиция в партер, за да може целият мач да премине на земята.

„Въвежда се за пръв път самбо в партер. Правилата донякъде се препокриват с бразилското джу джицу, но се съобразяват с тези на Международната федерация по самбо (FIAS). Идеята на този турнир е техническо израстване на състезателите, тъй като самбистите от водещите страни като Русия печелят голяма част от срещите си в партер. Нашите състезатели бягат от тази част от схватката. Тук могат да се подготвят, да развият уменията си. Идеята е да се проведат много срещи по този правилник и така ще се чувстват комфортно в този елемент от спорта.“

„Турнирът ще има спортно самбо за възрастова група кадети и бойно самбо за 16 до 20-годишни. Това е особеното, за първи път се прави в България. В цял свят започват тази годината, защото от октомври 2022 ще има Световно първенство за 18 до 20-годишни. Идеята е на нашата федерация да започне подготовка на следващото поколение. Те имат право да играят и при мъжете, но тук по специфичното е, че ще са сред връстниците си. Като правилник няма никаква разлика“, дава експертното си мнение Георгиев.

„Явно Международната федерация е забелязала нужда да се развие следващото поколение. Ние искаме да подготвим въпросната възрастова група. Календарът за следващата година ще е готов през декември и тогава ще знаем кога ще са състезанията, но догодина домакинстваме на Световното първенство за младежи и юноши, затова трябва да сме максимално подготвени.“

Георгиев коментира и бъдещото участие на самбо в Олимпийски игри.

„Неизвестно за мен защо, но програмата на Олимпийските игри в Париж вече била готова при присъединяването на самбо към олимпийското семейство. Така според официалните съобщения бойният спорт пропуска Игрите, но през 2028 година в САЩ ще бъде категоричено. Такива са официалните изявления на Международния олимпийски комитет. Сега в САЩ направиха голям самбо център и се подготвят здраво“, завърши Камен Георгиев.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.