Начало Самбо и бойно самбо Панагюрище посреща Световното по самбо като европейски град на спорта

Панагюрище посреща Световното по самбо като европейски град на спорта

Панагюрище посреща Световното по самбо като европейски град на спорта
0

Огромно признание получи град Панагюрище днес. Живописното и историческо градче, където е родена десеткратната европейска и петкратна световна шампионка по самбо Мария Оряшкова, покри високите критерии да бъде „Европейски град на спорта“ през 2022 г. и получи престижната титла. Това стана ясно след инспекцията от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE. Оценителите бяха лично президентът й Джан Франческо Лупатели и генералният секретар Хуго Алонсо. В продължение на два дни се проверяваха задължителните и не малки изискванията за получаване на авторитетното признание.

През следващата година Панагюрище ще продължи да приема редица състезания от вътрешния и международен спортен календар, като сред тях е и Световното първенство по самбо.

Делегацията, която инспектира града, бе посрещната лично от легендата на българското джудо и самбо Иван Нетов. Световният и европейски шампион като състезател и личен треньор на неповторимата Мария Оряшкова е председател на спортните клубове в Панагюрище и управител на зала “Асарел Арена“.

„Нашият град е с отколешни и здрави традиции в областта на спорта. Силно се надяваме с получаването на титлата да бъде мощен тласък в развитието на спортните клубове, вярваме, че по този начин общината ще задели повече средства и ресурс за здравословния начин на живот на нашите съграждани“, заяви Нетов.