Начало Граплинг и BJJ Биа Мескита – кралицата на бразилското джу джицу

Биа Мескита – кралицата на бразилското джу джицу

Биа Мескита – кралицата на бразилското джу джицу
0

В спора за това коя е най-добрата състезателка по бразилско джу джицу и събмишън граплинг се отличават няколко имена. Едно от тях е това на Беатрис Мескита. Родената в Бразилия на 7-ми април, 1991-а година Мескита е една от най-титулованите състезателки в спорта, като в резюмето и стоят осем световни титли в дивизиите за черни колани и още четири в категориите за цветни колани.

Мескита започва пътя си в бойните спортове, когато е едва на пет години. Заедно с брат си, Мескита влиза в залата по бразилско джу джицу и в рамките на едва четири години, тя печели национална титла в родината на бразилското джу джицу и още три титли на окръг Рио Де Жанейро.

Още от ранна детска възраст, Мескита „отключва“ своята любов към състезателната дейност и това я води към джудото. Тя търси още повече конкуренция и успява да спечели и медали от турнири в това бойно искуство.

Усилените тренировки и непрекъснатите състезания се отразяват негативно върху все още юношеската физика на Биа и тя спира с тренировките по бойни спортове, когато е на 12. Решението е взето след съвет на лекар, тъй като Мескита получава контузия след контузия на коленните стави. Но и контузиите не я спират от това да търси победа след победа……Биа започва да тренира плуване и печели няколко местни шампионата в различни дисциплини.

Мескита намира отново пътя си в бразилското джу джицу, когато се присъединява към доказалия се през годините отбор на „Грейси Хумаита“, който е фокусиран върху развитието на състезатели от нежния пол. Биа започва да тренира под зоркото око на легендарната Летишиа Рибейро – дамата, която дълго време е доминирала леките категории и може да се похвали с девет световни титли.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᗷIᗩ ᗰᗴᔕᑫᑌITᗩ (@biamesquitajj)

Биа Мескита и нейния ментор Летишиа Рибейро след спечелването на първата и последната им световна титла като екип

Когато е на 15, Биа се увлича и в тренировките по борба. Тя печели национална титла и в този спорт. Не след дълго, обаче, тя решава да се откаже от плуването и борбата и да се отдаде напълно на бразилското джу джицу.

През 2011 бразилката получава своят черен колан от Летишиа Рибейро малко след като е наградена с медал от Пан-Американските игри. Само година по-късно тя печели първата си световна титл, а през 2014-а тя печели не само световна титла в „лека“ категория, но и титлата в отворената категория на шампионата.

Биа печели с една от любимите и техники, армбар, по пътя към титлата в отворената дивизия на Мундиал 2014

Доминацията на Мескита в най-елитния турнир с Ги в света продължава през 2015-а и 2016-а, а през 2017-а печели и най-елитния турнир по събмишън граплинг в света – „Абу Даби Комбат Клуб“. Тя печели световната титла в дивизията до 60 килограма на ADCC Mундиалът, който се проведе в Хелзинки, Финландия.

Биа печели с ключ на коляното срещу друга легенда на БЖЖ Мишел Николини по пътя към златото на ADCC 2017

Мескита доказва, че името и трябва да е изписано със златни букви в историята на спорта, като печели турнири по целия свят и на други организации – UAEJJF, EBI, „Who`s Number One“ , „BJJ Stars“, „BJJ Beт“ и т.н.

Мескита спечели последната си световна титла преди по-малко от месец, а от огънят в очите и играта и си личи, че не планира скоро да се откаже, а ще търси още победи, медали, конкуренция – нещо, което прави, откакто е 5-годишна.

Дори и да не бъде запомнена като най-добрата за всички времена, Биа ще бъде помнена като състезател, който е готов да се изправи срещу всеки, независимо от категория, или правилник.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".