Начало Джудо Българин ще бъде съветник на новия президент на европейското джудо

Българин ще бъде съветник на новия президент на европейското джудо

Българин ще бъде съветник на новия президент на европейското джудо
0

Българин ще бъде съветник на новия президент на Европейският съюз по джудо (ЕJU). На извънреден конгрес в петък (17-ти юни) във Виена бе сменена управата на централата, като начело ѝ застана унгарецът Ласло Тот. До него ще бъде и председателят на Българска федерация по Джудо Румен Стоилов.

Досега Стоилов оглавяваше Комисията по образование, а вече ще съветва по въпросите на спорта и образованието. Той е първият българин с пост в международните структури на джудото.

Това е признание не само за мен, но и като цяло за българското джудо – заяви Стоилов. – Всички са с отлични впечатления от нашата работа и на Европейското първенство по-рано тази година, и на европейските купи преди това. И са много щастливи да работят с нас.“

„Беше избран още един съветник, който ще помага по международните въпроси, ще има вероятно и трети, тъй като се оказа, че в новия изпълком няма нито един юрист”, разкрива още президентът на БФ Джудо.

Тот замени на поста временно изпълняващия длъжността германец Ото Кнайтингер, който наследи подалия оставка Сергей Соловейчик. Руснакът се оттегли заради инвазията в Украйна.

62-годишният унгарец е 11-ият президент на централата. В продължение на 24 години той ръководеше Унгарската федерация по джудо и е организирал повече от 20 големия първенства. Бил е ковчежник на EJU, а от 2002-а е член на Изпълкома. Под негово ръководство унгарското джудо печели 3 олимпийски медала, 16 титли от световно първенство и 54 от европейски шампионати.

„Силно вярвам, че събираме най-добрия отбор за европейското джудо, за да осигурим успехите на нашите национални федерации. В момента имаме пет олимпийски и осем световни шампиони. Нетърпеливи сме да затвърдим тази силна позиция на предстоящите водещи събития. Всички с нетърпение очакваме Олимпийските игри през 2024 в Париж, когато Франция ще се опита да защити титлата си в смесен отбор. Джудо в Париж със сигурност ще бъде специален акцент“, подчерта д-р Ласло Тот след избора му.

Той допълни, че основният фокус в работата му ще бъде тясно сътрудничество с Международната джудо федерация, а приоритет са именно въпросите за спорта и образованието.

На конгреса във Виена присъстваха 110 делегати от 49 държави. Сред гостите бе и президентът на Международната централа Мариус Визер (Румъния).

Австриецът Мартин Пойгер запази поста си на генерален секретар.  В изпълкома влязоха нови 9 членове от общо 16. Мандатът на новото ръководство изтича през декември 2024 г.

В Европейския джудо съюз членуват 51 федерации и над 2.3 милиона джудисти.