Начало Видео Националите по джудо без заплати от три месеца (ВИДЕО)

Националите по джудо без заплати от три месеца (ВИДЕО)

Националите по джудо без заплати от три месеца (ВИДЕО)
0

Трети пореден месец състезателите от националния отбор по джудо на България не са получавали заплати. Новината разкри капитанът на тима ни и звезда на родното джудо Ивайло Иванов по време на пресконференция в Пресклуб „България“. Информацията пък бе потвърдена и лично от президента на Българска федерация по Джудо доц. д-р Румен Стоилов.

Причина за забавянето е фактът, че Българска федерация по Джудо не е получила годишния си бюджет от Министерството на младежта и спорта. Всъщност, всички федерации нямат все още държавни средства, въпреки че е средата на месец Март.

„Проведохме три срещи с представители на Министерстовото на спорта. Първата бе с участието на всички федерации и бе инициирана от Илиана Раева. Втората дадох отчет за 3 години назад на министър Радостин Василев, а в трета поисках среща със заместника, който отговаря за високо спортно майсторство, да ги уведомя, че сроковете ни притискат. Казаха ми, че ще има развитие до края на месец февруари, но вече сме средата на март. Трябваше с наши средства да платим капорото за татамито“, посочи Стоилов. Той допълни, че ще пише писмо и до министъра на финансите по въпроса.

Липсвата на държавно финансиране сериозно затруднява БФ Джудо, тъй като след малко повече от месец предстои историческо домакинство на страната ни на Европейско първенство за мъже и жени. Надпреварата ще се проведе между 29-ти април и 1-ви май в „Арена Армеец“ в София.

За лиценза към Международната федерация по джудо и наема на залата вече са платени 2 300 000 лева. Необходими са обаче още близо 300 000 лева за организащията на шампиона на Стартия континент. Те ще отидат за татами, монитори, техника и други пособия необходими за оборудване на залата и подсигуряване на срещите, а също така ще бъдат използвани и догодина за домакинството на Европейската купа за мъже и жени.

Европейското първенство за мъже и жени в София е първото подобно в 80-годишната история на федерацията ни. Той ще носи точки и за Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Друг проблем, свързан с бюджета, е и липсата на средства за олимпийска подготовка. От месец декември 2021 г. насам националите не са спирали да тренират, да участват в лагери и състезания, което изисква средства. Необходимата сума за това, която включва и заплатите им, е между 1 и 1,5 милиона лева минимум.

Главният селекционер и бронзов медалист от олимпийски игри Георги Георгиев е в недоумения защо все още не е повикан в Министерството на спорта да предста и изащити своя план на подготовка.

Междувременно Българска федерация по Джудо спази традицията и връчи премии на медалистите от големи международни турнири. Бонуси получиха Ивайло Иванов и Марк Христов, които завоюва злато на Европейската отворена купа в Прага, Чехия.

Снимки: Юлиян Тодоров, LAP.BG