Начало Джудо България благодари на своите нови джудо герои

България благодари на своите нови джудо герои

България благодари на своите нови джудо герои
0

Коментар на редактора Красиан Митев

Миналият уикенд беше исторически за българското джудо. За първи път страната ни прие Европейско първенство. Седемдесетото издание на големия форум събра у нас тежката артилерия на Стария континент и предложи много емоционални схватки на татамито.

Жалко е, че много хора не оцениха колко голям шампионат се провежда в столичната „Арена Армеец“ и не дойдоха да подкрепят българските джудоки. Тези в залата обаче създадоха уникална атмосфера и събитието ще бъде помнено дълго. Дано след време отново имаме честта да домакинстваме на нещо подобно в този олимпийски спорт, но едва ли ще е скоро.

Нашите момчета и момичета се бориха като лъвове на татамито и създадоха куп сензации. А такива не липсваха във всички категории и в хода на турнира видяхме големи фаворити да губят още първите си срещи. Видяхме и новоизгряващи млади звезди, сред които беше българинът Марк Христов. Състезателят на столичния „Шун джудо“ успя да завоюва бронзов медал, макар фаворитите да не го слагаха в сметките.

Той обаче демонстрира страхони умения и окрилен от публиката си взе своето. По време на интервюто ми с него след последната му схвакта беше „нападнат“ от голяма група развълнувани деца. Всички те скандираха името му екзалтирани, пожелаха автографи и да се снимат с него. Именно в такива моменти осъзнаваме кое е най-важното в спорта. Малчуганите имаха своя нов герой и щяха да се върнат в понеделник в залата със силна мотивация – щом този 22-годишен батко може, значи и ние ще успеем.

Преди това Янислав Герчев постигна четири невероятни победи след златна оценка и спечели своя трети сребърен медал от Европейско. На финала силите не му стигнаха, защото десетте допълнителни минути само час по-рано го бяха изцедили напълно. Малцина биха издържали в подобен геройски мач и публиката оцени подобаващо успеха на Герчев.

Малшанс имаше Божидар Темелков, защото съдиите му отнеха вадзари, след което ходът на мача щеше да бъде съвсем друг. Другият ни джудист на 66-килограма пък Денислав Иванов постигна две страхотни победи и елиминира сребърния медалист от Олимпийските игри в Токио.

Снимка: lap.bg

Ивайло Иванов излезе въпреки контузията и се бори мъжки, но липсата на тренировки и игрова практика оказаха влияние при него. Добри думи заслужават и Борис Георгиев, Костадин Цветанов, Ивайло Димитров, и Ашот Мартиросян. Тяхната игра беше достойна и със сигурност спечелиха много нови фенове с показаното в „Арена Армеец“.

При дамите бяхме представени от много млад и амбициозен състав. За повечето момичета това беше дебют на толкова голям форум за жени и те тепърва ще правят големи крачки в развитието си. Ивелина Илиева игра за първи път след голяма пауза, повеждайки след себе си Анастасия Балабан, Алекса Георгиева, Габриела Димитрова, Снежана Граматикова, Йоана Манова, Лидия Брънчева и Габриела Гигова. Със сигурност всички малки момичета в залата са пожелали и те някой ден да застанат под светлините на прожекторите като каките си от националния отбор.

Подобни големи форуми те зареждат с много позитивни емоции. Българският дух в залата и успехите вдъхват кураж на всички, че макар и малка нашата страна винаги е била готова на подвизи. По нищо не отстъпваме на останалите държави в Европа, а сега състезателите ще бъдат още по-вдъхновени за Световното първенство.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.