Начало Тай чи Тай чи легенда пристигна за семинар у нас (СНИМКИ)

Тай чи легенда пристигна за семинар у нас (СНИМКИ)

Тай чи легенда пристигна за семинар у нас (СНИМКИ)
0

Едно от големите имена в Тай чи пристигна за семинар в България. Става дума за Гранд майстор Ян Дзюн, който е пето поколение наследник на фамилията, създала бойното изкуство Тай чи. Дзюн е част от семейната линия на създателя на стила Ян Лучан, който е преподавал в императорския дворец в Пекин през 18-ти век.

Семинарът бе в Пловдив в началото на месец май и бе по покана на Ян Тай чи центровете от София и Пловдив, ръководени от Станислав Багалев и Ян Тай чи център Стара Загора с ръководител Тихомир Тодоров, който е и личен учаник на грандмайстора.

Представители от три държави взеха участие – Мексико, Румъния и България. Родните бойци бяха от школи от София, Монтана, Пловдив, Сопот, Стара Загора и Бургас.

Гранд майстор Ян проведе два семинара – един двудневен за Есенциалната форма и един за Сабята в Тай чи.

Той започна с основните теоретични идеи за разбирането на стила, с идеята за външното и вътрешното, за формата и безформеното, за външната структура на движенията и за усещането на енергията. Теоретичното разбиране и вникване в идеите подпомага практиката на всеки трениращ.

Последва детайна практика на всяко едно от движенията, като през цялото време той демонстрираше и бойната страна на Тай чи с неговия преводач и ученик Станислав Багалев. Тай чи е не само упражнение за здраве с бавни и плавни движения, както е познато в целия свят, а и бойно изкуство с удари, бързи движения, ключове, удари с ръце, лакти, рамо, таз, колене, крака, придвижване и динамични дехники.

Всички ученици бяха впечатлени от детайла и общата картина на представяне, както и от уменията, скоростта на движенията в динамика и в бавна свързаност.

Следващият семинар бе за Ян Тай чи Сабя – оръжие, което е леко различно и неспецифично за сабята в Китай – то е по-полегато, не толкова тежко във върха и с разрличен гард, което му дава възможността да промушва и реже с еднаква сила. Сабята е мощно оръжие и най-бързата форма в Ян тай чи, свързана е с енергията на тигъра и с усещането за експлозивна енергия.

Всяко движение от формата бе демонстрирано прецизно от грандмайстора и беше повторено десетки пъти от участниците на семинара.

Да се види движението, енергията и духът на наследника на фамилията, създала и разпространила Тай чи е уникално преживяване и всеки участник сподели възхищението си от видяното и наученото.

Организаторите се бяха погрижили да има диплома за участие в семинара, снимка с личен подпис и лична снимка с гранд майстор Ян Дзюн.

Освен преподаването, той и неговата жена, посетиха много исторически и културни кътчета от Пловдив – централната градина, Античният театър, Античният стадион, Агората, новооткрити разкопки и археорогическият музей. Също така пътуваха до Казанлък и видяха розовата долина, Стара Загора и морското крайбрежие. Те бяха впечатлени от красотата на България, древната култура и уникалната храна и вино.

Тайдзицюен е уникално бойно изкуство, водещо до баланс и хармотия, до уникално усещане на тялото, енергията и съзнанието, тренирано от стотичи милиони хора по целия свят.

Да се докоснеш до корена на изкуството е привилегия, която малко хора имат, но усещано, което това остава е за цял живот.