Начало Събития Най-добрите състезатели и треньори за 2018г. бяха наградени на „Златен пояс“

Най-добрите състезатели и треньори за 2018г. бяха наградени на „Златен пояс“

Най-добрите състезатели и треньори за 2018г. бяха наградени на „Златен пояс“
0

Най-добрите състезатели и треньори в бойните спортове за отминаващата година бяха отличени на първите годишни награди „Златен пояс“. Наградите бяха организирани от Националната асоциация по бойни спортове, а церемонията по връчването им се състоя в „Sofia Event Center“  на 1-ви декември. 

Такава церемония се организира за пръв път у нас с цел да постави под светлините на прожекторите най-добрите от света на бойните изкуства, които през годините са прославили страната ни с постиженията си и със страхотни прояви на спортен дух, дисциплина и талант.

За отличията през годината се състезаваха над 40 000 спортисти, които членуват в 12-те федерации на Асоциацията. По време официална церемония бяха раздадени и спортните „Оскари“ за 2018 г. в пет категории – „Най-добър спортист – мъж“, „Най-добър спортист – жена“, „Най-добър треньор“, „Ярка победа“ и „Вярност на традициите“.

Церемонията бе открита от министъра на младежта и спорта, Красен Кралев. След встъпителната реч на министъра той бе награден с почетна награда за принос към българския спорт.

Президентът на Българска федерация по сумо г-н Борис Навчев бе първият, който от отличи най-добрите състезатели при мъжете и жените и най-добрия треньор в своя спорт за 2018г. Това бяха Николай Николов, който е европейски шампион по сумо и и световен шампион по бразилско жиу-жицу. При жените в сумото грабна златното ни момиче в сумото и самбото, Мария Оряшкова, а за най-добър треньор бе отличен Христо Христов.

В друг хватови боен спорт, но зародил се в бившия Съветски съюз като форма на самоотбрана, също бяха наградени най-добрите спортисти и треньор. Президентът на Българската федерация по самбо Георги Юсев награди Мария Оряшкова, а при мъжете ве награден Борислав Янаков, който завърши трети на тазгодишното световно първенство в Букурещ. Наградата за най-добър треньор отиде при Красимира Томова.

Г-н Асен Хаджитодоров, основател и председател на Българска федерация по Канадска борба, и втори мандат президент на Световната федерация по Канадска борба, награди най-добрите състезатели при двата пола в канадската борба и най-добрия треньор в един от най-бързо развиващите се спортове у нас. Наградите бяха връчени на световната шампионка Димитрина Димитрова, световния и европейски шампион и с лява и дясна ръка Божидар Симеонов и световния и европейски шампион за хора с увреждания Павел Кръстев.

Председателят на Българска федерация джу-джицу г-н Томо Борисов награди за най-добри в джу-джицуто през изминалата година Николай Балев, Цветана Ралчева, а за най-добър треньор Венелин Русинов.

Александър Славков, президент на Българската федерация по шотокан карате-до, награди най-добрите в шотокана за 2018 г. – Борислава Данева при жените и Пламен Кирилов и Тихомир Тодоров при мъжете. За най-добър треньор бе избран Димитър Тодоранов.

Най-добрите състезатели при мъжете и жените и най-добрия треньор в Таекуон-до ITF стила бяха наградени от президента на Българската федерация по таекуон-до ITF Марио Богданов. Техните имена са Амелия Колева и Любомир Бакалски.

Президентът на Българската федерация по ушу, Стефан Колев, награди най-добрите в това военно бойно изкуство – Петър Драгоев и Десислава Холодна.

Президентът на Българската кудо федерация отличи Илия Георгиев и Веселина Христова като най-добри състезатели и Иван Манолов като най-добър треньор през 2018г. в този фул-контакт боен спорт.

Преди награждаването на най-добрите спортисти и треньори от всяко бойно изкуство се провеждаха зрелищни демонстрации за почитателите на бойните спортове в „Sofia Event Center“.  Бойните изкуства Айкидо и Кендо също предложиха атрактивни демонстрации на техники за публиката, но не отличиха най-добри спортисти и треньори.Председателят на Българската федерация по айкидо Пламен Юруков и председателят на Българска федерацията по Кендо Александър Арабаджийски бяха удостоени с награди за принос в популяризирането и запазването на традициите на бойните изкуства.

Кулминацията на първата част на събитието беше връчването на наградите на най-добрите в българския кибокс и киокушин. Новоизбраният председател на Българска конфедерация по кикбокс и муай тай г-н Красен Кръстев награди Атанас Божилов за най-добър състезател при мъжете и Албена Ситнилска, която е европейски шампион от тази година, за най-добър състезател при жените. За най-добър треньор в кикбокс и муай-тай тай стиловете бе избран Николай Атанасов.

Президентът на Българската федерация по киокушин карате Асен Асенов отличи Георги Дойчев за най-добър състезател при мъжете и Мариела Любенова за най-добър състезател при жените в киокушина през 2018 г. За най-добър треньор в този по-твърд стил на карате бе отличен Стоян Димов.

 

 

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".