Начало Senshi Шихан Асен Асенов: В Иайдо всяко действие на каратеката имитира движението на меча

Шихан Асен Асенов: В Иайдо всяко действие на каратеката имитира движението на меча

Шихан Асен Асенов: В Иайдо всяко действие на каратеката имитира движението на меча
2

Тази седмица в Камчия се провежда 15-ото издание на Международния летен лагер по карате киокушин. Повече за древното японско бойно изкуство за самоусъвършенстване по пътя на меча – Иайдо, сподели пред екип на „BOEC.BG“ и Bulgaria ON AIR Шихан Асен Асенов.

„Самото карате е израз на битката на войните, тогава когато останат без меч. Карате е събрано от уменията на войните да водят битка без меч. Затова всяко едно действие на каратеката е апликация, която имитира движението на меча, но се изпълнява с гола ръка. Голата ръка трябва да бъде толкова прецизна и закалена, за да може да поразява така, както е поразявал мечът“, обясни Асенов.

Той уточни, че в днешно време то се използва повече като духовно изкуство. 

„Иайдо служи за поддържане на традициите и продължение на духовното в традициите на самурая. За нас каратеките Иайдо е връзката с миналото, с духовното. Да ни напомня, че все пак карате е произлязло от меча. Така както самураите са уважавали меча и са знаели, че от него зависи животът им, така ние се опитваме с работа с меча. Опознаваме това бойно изкуство, за да вникнем по-дълбоко в него, да приемем карате като едно духовно изражение, като развитие не само на физиката, но и на подсъзнанието и разума“, уточни Шихан Асен Асенов.

Той коментира и обединенията при карате киокушин федерациите. 

„Какво става с едно голямо плодотворно дърво – то ражда плодове, има много семена, от които израства ново дърво и пак идват много плодове. При нас пътят е такъв – след като е имало разединение, следва обединение. Ние сме тръгнали да се обединяваме, защото всички говорим на един карате език и търсим едно и също – усъвършенстване на психика и тяло. Ще бъдем обединени, но с компромиси и разбирания“, убеден е Шихан Асен Асенов.

Comment(2)

 1. Все си мисля че Карате произлиза от Шаолинското Кунг Фу, Фукиенският Бял Жерав и Бокса на Петте Праотци, смесени със самобитни окинавски юмручни техники. Дори и кореецът М. Ояма който в мечтите си е бленувал да бъде потомък на древните самураи не е стигал до такива крайности във фантазиите си!

 2. Абе какви безумия говори този човек ?!
  Тия дето са тренирали карате са били обикновени селяни, които са нямали друг начин за защита поради ЗАБРАНАТА СЕЛЯНИ ДА НОСЯТ САБЯ!
  Точно същите са били клани за щяло и нещяло от кастата, които са имали право да носят оръжие – буши.
  Само част от тези буши са тренирали иайджутсу от което след ужасно много време е трансформирано в иайдо.
  Фактически карате няма абсолютно нищо общо с иайдо. Дори напротив. Това са трудно съчетаеми идеологии. Да не говорим за Киокошин и Мусо Шинден.
  Има си зали и за едното, и за другото. Не смесвайте вода и олио – нито ще стане разхлаждаща напитка, нито ще се смесят!

Comments are closed.