Начало Senshi Шихан Асен Асенов: В Иайдо всяко действие на каратеката имитира движението на меча

Шихан Асен Асенов: В Иайдо всяко действие на каратеката имитира движението на меча

Шихан Асен Асенов: В Иайдо всяко действие на каратеката имитира движението на меча
0

Тази седмица в Камчия се провежда 15-ото издание на Международния летен лагер по карате киокушин. Повече за древното японско бойно изкуство за самоусъвършенстване по пътя на меча – Иайдо, сподели пред екип на „BOEC.BG“ и Bulgaria ON AIR Шихан Асен Асенов.

„Самото карате е израз на битката на войните, тогава когато останат без меч. Карате е събрано от уменията на войните да водят битка без меч. Затова всяко едно действие на каратеката е апликация, която имитира движението на меча, но се изпълнява с гола ръка. Голата ръка трябва да бъде толкова прецизна и закалена, за да може да поразява така, както е поразявал мечът“, обясни Асенов.

Той уточни, че в днешно време то се използва повече като духовно изкуство. 

„Иайдо служи за поддържане на традициите и продължение на духовното в традициите на самурая. За нас каратеките Иайдо е връзката с миналото, с духовното. Да ни напомня, че все пак карате е произлязло от меча. Така както самураите са уважавали меча и са знаели, че от него зависи животът им, така ние се опитваме с работа с меча. Опознаваме това бойно изкуство, за да вникнем по-дълбоко в него, да приемем карате като едно духовно изражение, като развитие не само на физиката, но и на подсъзнанието и разума“, уточни Шихан Асен Асенов.

Той коментира и обединенията при карате киокушин федерациите. 

„Какво става с едно голямо плодотворно дърво – то ражда плодове, има много семена, от които израства ново дърво и пак идват много плодове. При нас пътят е такъв – след като е имало разединение, следва обединение. Ние сме тръгнали да се обединяваме, защото всички говорим на един карате език и търсим едно и също – усъвършенстване на психика и тяло. Ще бъдем обединени, но с компромиси и разбирания“, убеден е Шихан Асен Асенов.