Начало Борба Припомнете си емблематичните хвърляния на великия Карелин (ВИДЕО)

Припомнете си емблематичните хвърляния на великия Карелин (ВИДЕО)

Припомнете си емблематичните хвърляния на великия Карелин (ВИДЕО)
0

Александър Карелин е един от най-успешните борци в цялата история на спорта. Световната федерация по борба реши да припомни на своите фенове един от специалитетите на съветския спортист – хвърлянията.

От федерацията споделиха в социалните мрежи схватка на „Сибирската мечка“ от Световното първенство по борба през 1990 година, състояло се в предградие Остия, Рим.

В една от срещите си Карелин прави страхотен центур на своя опонент, а в последствие печели и титлата на шампионата на планетата за мъже в класическия стил при 130-килограмовите.

Роденият на 19-и септември, 1967 в Новосибирск борец е считан за герой на Руската федерация, заради огромните успехи, които е постигнал за страната си. Машината за хвърляния стига до три златни и един сребърен олимпийски медали в рамките на четири последователни олимпийски игри.

Той притежава и цели 12 европейски и 9 световни титли.

Признат е от световната спортна общност за най-добрия класически борец в историята на този спорт.

Наскоро, обаче друга легенда задмина Карелин по брой златни отличия на Олимпийски игри. Михаин Лопес сътвори пренаписа историята,превъщайки се в жива легенда на световната борба. Лопес стана единственият борец, успял да вземе 4 златни медала от най-големия спортен форум на планетата (2008г., 2012г., 2016г. и 2021 г.). Това той постигна по феноменален начин в Токио, печелейки при най-тежките (до 130 кг) в класическия стил с общо 24 точки и нито една загубена. Точно в тази категория се състезаваше и Карелин.

Въпреки това кубинецът може да се похвали със „само“ 5 световни титли и още 3 сребърни отличия на шампионати на планетата, както и 9 златни медала на Панамерикански първенства.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".