Начало Борба Станка Златева: Винаги се помнят първите (ВИДЕО)

Станка Златева: Винаги се помнят първите (ВИДЕО)

Станка Златева: Винаги се помнят първите (ВИДЕО)
0

Първата българка, участвала на Летни олимпийски игри в борбата, бе специален гост на рубриката „Златнитепо телевизия Bulgaria ON AIR. Двукратната олимпийски медалистка Станка Златева разказа историята си в спорта пред водещата Мария Константинова.

„Няма случайни неща. Борбата е спортът, който ми хареса. Минах и през други спортове, но това беше моето„, каза Станка Златева.

Първият ѝ треньор е Демир Демирев, който почина през 2013 година.

„Той беше човекът, който ми каза, че имам данни за този спорт. Той ме прави щастлива. 19 години – най-хубавите години от моя живот. Винаги съм искала да бъда на първите места, аз съм се борела за титлите. Но въпросът е, че не ги ползвам като тежест и не парадирам с тях“, допълни Златева.

За нея победата е начин да докажеш, че си по-добрият.

„Първото място е начин да докажеш, че си се трудил достатъчно и си дал повече от другите, за да си там. Имам две Олимпиади и две загуби. Когато си готов за златния медал, но два пъти го изтърваваш – нещо е липсвало. Винаги се помнят първите. Най-голямата мечта на спортиста е да отиде на Олимпиада. Всеки мечтае за злато. Ако отиваш за третото място, ще станеш пети“, сподели най-титулуваната българка в борбата.

Тя е изключително благодарна на личния си треньор Симеон Щерев.

„Той е човекът, който ми отвори очите за борбата, за живота. Накара ме да видя този спорт от този ъгъл. Запознах се с него, когато бях на 23 години вече. Ако този човек го познавах 5 години по-рано, щях да съм 10 пъти световна шампионка.“

Станка Златева и водещата Мария Константинова

В момента Златева е треньор на националния отбор за девойки.

„Човек трябва да има нещо, което да го държи. Трябва да предам това, което ми е дадено. Това е моята философия, трябва да имам задачи, за да се чувствам жива. Има много добри състезателки в отбора. Искам 2 медала на следващата Олимпиада. И не става само с късмет. Без труд и без да си дал от себе си няма как да се получи“, коментира Станка Златева.

Самата тя се възхищава на Александър Томов, Валентин Йорданов, Петър Киров, Симеон Щерев. А номер 1 за нея в спорта е Стефка Костадинова.