Начало Бокс ИБА с решаващ конгрес за бъдещето си на Олимпийските игри
0

ИБА с решаващ конгрес за бъдещето си на Олимпийските игри

ИБА с решаващ конгрес за бъдещето си на Олимпийските игри
0

Международната боксова асоциация (ИБА) ще проведе решаващ конгрес през май, който ще има огромно значение за бъдещето на спорта като част от Олимпийските игри. На 13 и 14 май в Истанбул ще се състои Изборно събрание, като то ще бъде по време на Световното първенство за жени в турския мегаполис.

От ИБА информираха, че освен за президент, ще може да се гласува и за членовете на Борда на организацията. Те ще бъдат значително намалени, като от 28 бройката им ще бъде съкратена до 18.

aiba.org

През декември 2020-а руският милиардер Умар Кремльов бе избран на поста, след като получи подкрепа за сметка на Мохамед Мустасан и Борис ван дер Ворст. Сега той ще опита да запази мястото си начело на ИБА, но основната цел на самата Асоциация ще бъде да извърши необходимите реформи, за да може боксът да бъде върнат като част от Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028-а.

Централата получи срок до края на следващата година да се пребори с корупцията, финансовите си задължения, както и неравенството между половете на ключови позиции. Боксът е част от Игрите неизменно от дебюта си в Сейнт Луис през 1904, като единственото изключение е Стокхолм 1912, тъй като Швеция е забранила в онзи период спорта на своя територия.