Начало Бокс Канело се разконцентрира и заслужено бе наказан

Канело се разконцентрира и заслужено бе наказан

Канело се разконцентрира и заслужено бе наказан
0

В началото на месец май се случи нещо немислимо – Саул Алварес претърпя втората си професионална загуба. След като бе победен от Флойд Мейуедър прeз 2013-та, мексиканецът отново си намери майстора 9 години по-късно.

„Лицето на бокса“ бе прегазен от шампиона на WBA в лека тежка категория Дмитрий Бивол, който го победи чрез единодушно решение насред Лас Вегас в уикенда след големия мексикански празник „Синко де Майо“. Руснакът го направи безапелационно, точно както Флойд. И ако Канело бе твърде млад и неопитен за дефанзивен звяр като Мейуедър, то в този случай на Алварес и на феновете му бе припомнено защо са измислени категориите и защо „всяка жаба трябва да си знае гьола“.

Мексиканецът победи Сергей Ковальов преди две години и половина в същата тази 79-килограмова дивизия, но разликата между онзи руснак и този руснак е много голяма. Ковальов беше на 36 тогава и трябва да бъде радостен, че изобщо издържа 11 рунда с по-младия, по-бързия и по-мощния Канело.

С Бивол нещата не седяха така. 31-годишният Дмитрий показа защо мнозина го определят за един от двамата най-добри боксьори в лека тежка дивизия (другия е Артур Бетербиев). Бивол лимитира Канело до единични удари, но мексиканецът много рядко уцелваше целта. Без значение торс или глава. Алварес не се движеше достатъчно, така и не успя да намери точната дистанция и през повечето време се отбраняваше. Високият гард на Бивол се оказа нерешим ребус за северноамериканеца, който пласираше удар след удар в бицепсите на Бивол…

Той пък се възползваше по прекрасен начин от предимството си в ръста и разтега, пласирайки тежки комбинации в противника си. Досега бяхме свикнали Канело да е този, който методично разпокъсва съперниковата защита, но сега рижавият боец опита от собственото си лекарство.

Алварес бе забравил левия си прав в съблекалнята, а това нямаше как да доведе до друг развой на събитията. Боксът е сладка, но проста наука – удряш и се пазиш да не те удрят. Това е! Алварес не направи нито едното, нито другото. Контраатаките на мексиканеца бяха прекалено редки и слаби, за да отблъснат Бивол назад. Нещото, с което десетки боксьори са се сблъсквали, е именно перфектният ляв прав на Канело. Малцина са по-добри от Алварес в това да местят противника наляво, надясно и назад само с водещата ръка.

Embed from Getty Images

Поглеждайки назад към дните и пресконференциите преди мача и ще видим две коренно различни нагласи на двамата боксьори. От едната страна бе Бивол – отписван от всички, скромен и фокусиран само и единствено върху предстоящото препятствие. Бивол много добре знаеше, че е един от най-добрите боксьори в света, но за да се изкачи на следващото ниво (финансово и маркетингово), той трябваше да следва плана и да победи.

От другата страна бе мега звездата Канело, който не спря да говори за Олександър Усик и Камару Усман. Мексиканецът бе толкова зает да бръщолеви за бъдещите си планове и мачове, че забрави настоящето. И съвсем заслужено си изпати. В бокса всяка секунда невнимание може да е фатална, но когато целенасочено подценяваш съперника си, мислейки за „големите мачове“, то няма как да не се изгориш.

Името на Алварес бе замесено в потенциален сблъсък с шампиона в тежка категория Олександър Усик, но на Канело би трябвало да му е пределно ясно, че няма как да спечели подобен мач. Живеем във времена, в които всичко се фалшифицира и преекспонира. Социалните мрежи дотолкова са замъглили трезвата преценка и възможността за разграничаване на истината от лъжата. Периферните фенове, които просто искат шоу, дрънкат врели-некипели и се чудят дали Канело може да победи Джейк Пол…

Снимка: БТА

Камару Усман може да си говори колкото си иска, но той ще бъде първия, който би признал пред Бога, че няма АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ шанс да победи Алварес в боксов двубой. Пак казвам, в такива времена живеем. Сензацията и простотиите продават. През годините Канело успяваше чудесно да се предпази от всекиденвните глупости на мейнстрийм и социалните медии. Сега обаче се опари. И това би трябвало да му е за урок.

Няма по-голяма сила от това да занеш какво можеш и докъде се простират възможностите ти. Без значение дали си боксьор, ММА състезател или стругар. Сега мексиканецът ще си разчиства сметктите с Генади Головкин. Трилогията е насрочена за 17-ти септември, като след това се очаква Канело отново да насочи погледа си към Дмитрий Бивол. Чест прави на мексиканеца, че не бяга от големите имена и битки, макар 40-годишната възраст на „GGG“. Със сигурност предстоят интересни месеци пред Алварес, който ще направи всичко възможно да не допусне втора поредна загуба. Да не говорим за трета…