Начало Бокс МОК отново постави олимпийското бъдеще на бокса под въпрос

МОК отново постави олимпийското бъдеще на бокса под въпрос

МОК отново постави олимпийското бъдеще на бокса под въпрос
0

Аматьорският бокс е един от трите спорта, чието олимпийско бъдеще за пореден път бе поставено на карта от Международния олимпийски комитет.

Президентът на МОК – Томас Бах заяви, че има реална опасност бокса, вдигането на тежести и модерният петобой да не попаднат сред спортовете на Летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 г.

Бъдещето на „сладката наука“ сред Олимпийските игри се дискутира през последните няколко години. Причината бе разразилият се корупционен скандал със рефери и съдии, които бяха уличени в манипулации на срещите на Игрите в Рио през 2016-та.

Снимка: БТА

През последните години АИБА смени президента си и обеща сериозни реформи в спорта, а новият президент Умар Кремльов пое задължение да изчисти името на спорта и да работи здраво за оправяне на финансовите проблеми на международната асоциация.

„АИБА трябва да демоснтрира, че успешно се бори за справянето с належащите тревоги и проблеми в ръководенето на спорта, финансовата прозрачност и отчетливост и най-вече за честността сред реферите и съдиите“, заяви в официално изявление Томас Бах.

Той сподели също така, че спортове като скейтборда, сърфа и спортното катерене имат сериозен шанс да бъдат пълноправни олимпийски дисциплини за Лос Анджелис ’28 заради „дълбоките си корени“ в Лос Анджелис и Калифорния.