Начало Бокс Наследник на наркоимперия уредил Фюри – Джошуа (СНИМКИ)
0

Наследник на наркоимперия уредил Фюри – Джошуа (СНИМКИ)

Наследник на наркоимперия уредил Фюри – Джошуа (СНИМКИ)
0

Обявяването на договорка за два двубоя между британските боксови суперзвезди Тайсън Фюри и Антъни Джошуа разтърси света, но едно име, което се завъртя покрай случая, предизвика любопитни реакции.

„Циганския крал“ обяви, че се е разбрал с Ей Джей във видео, публикувано в социалните медии, като в него благодари на хората, спомогнали за това.

„Огромни благодарности на Даниел Кинахан за уреждането на това“, ката Фюри и разкри един от хората с най-голяма заслуга за уреждането на двата мача.

На първо четене, Кинахан е ирландец, който живее в Дубай с брат си и е „специален съветник“ на „КХК Спортс“ в Бахрейн – основана от местното кралско семейство компания.

Според „Айриш Сън“, обаче, историята на Даниел Кинахан е повече от любопитна. Той е син на наркобоса Кристи „Дабър Дон“ Кинахан и официално има забрана за влизане в САЩ, тъй като е в списъка на страната с наркотерористи.

Висшият съд в Дъблин пък го посочва като ключова фигура в организираната престъпност на глобално ниво чрез връзките си с картела Кинахан.

Официално няма криминални обвинения срещу него, макар с брат му Кристи младши да са наследили наркоимперията на баща си, която е оценявана на приблизително 1,1 милиарда долара, пише „Айриш Сън“.

Кинахан не е нов за света на бокса, като е един от съоснователите на мениджърската компания MGM, която по-късно се трансформира в „MTK Глобал“ след като прекъсва връзките си с него.

Изданието посочва още, че до 2014 г. човек на име Гари Хъч е бил ключов играч в картела, като е инвестирал над 80 милиона долара в него, получени от отвличане на тигър през 2009 г. По-късно той обвинява Кинахан, че е откраднал парите му и е организирал покушение срещу него в Испания. Атентатът обаче е неуспешен и наемният убиец погрешка прострелва британският шампион в лека средна категория Джейми Муур пред къщата на Кинахан. Боксьорът е прострелян в бедрото, но се възстановява и по-късно тренира звезди като Тайсън Фюри, Амир Хан и Карл Фрамптън. Това води до гангстерска война между двете организации, завършила с 18 убити от лагера на Хъч.

Картелът Кинахан е свързван с над 50 убийства в Европа, като голяма част от членовете му вече са зад решетките. Даниел Кинахан пък промени публичния си образ и вече е един от най-влиятелните хора в света на бокса, като живее в Дубай.

Еди Хърн, промоутърът на Джошуа, наскоро обяви, че „не знае нищо за тези обвинения“, докато Боб Аръм, който се грижи за интересите на Фюри коментира, че има „голяма вяра“ във възможностите на бившия мафиот да финализира сделката.