Начало Бокс Боксова зала Кронк

Боксова зала Кронк

Боксова зала Кронк
0

Какво свързва имената на Томас Хърнс, Шугар Рей Леонард, Ленъкс Луис, Оскар Де ла Оя, Ивендър Холифийлд, Кличко и още куп шампиони по бокс?

Отговорът се състои в пет букви – Кронк.

Легендарната зала по бокс се заражда като център за спорт, където младежите от Детройт могат да се занимават с нещо полезно и да стоят далеч от улицата.

През 20-те години в същия квартал е имало много поляци, а центърът е кръстен на човека, който събира парите за създаването му. Също от полски произход – Джон Кронк.

Името й се прославя благодарение на Емануел Стюарт. Той започва кариерата си на боксьор като записва 97 мача и печели Американския турнир по бокс “Златни ръкавици”. Единственото предложение за професионално развитие като боксьор идва от далечна Калифорния, но Мани отказва, защото е прекалено отдаден на семейството си. Дори завършва курс за електротехник.

В мазето на тази сграда са влизали младежи без перспектива и проблеми със закона. Същите хора са излизали оттам като световни шампиони по бокс.

Малко след това започва да тренира доведения си брат – Джеймс, който иска да участва в “Златни ръкавици”. Всички са изненадани, когато Джеймс не само участва в турнира, но и го печели. Тогава от Кронк предлагат почасов договор на Стюарт за да тренира младежите. Заплатата му била 35$ на седмица.

Цветовете на залата са инспирирани от боксовия отбор на Морската пехота на САЩ. Тогава те са излизали в шоу мачовете срещу войници от други разделения на армията в златно и червено. 

С течение на времето Емануел става изцяло отдаден на треньорската си кариера и първият шампион, излязъл от Кронк, не закъснява. През  1976г. Шугар Рей Леонард се присъединява към отбора и само няколко месеца по-късно става Олимпийски златен медалист.

В края на 1980г. залата вече може да се похвали с двама световни шампиони при професионалистите. При леките – Хилмър Кенти, а в полусредна Томас Хърнс, който по-късно ще грабне пояси в пет различни категории, нещо което не се е случвало до този момент. Същият боксьор губи първата си среща след като чупи ръката си още в началния рунд срещу Марвин Хаглър, но продължава да се бие. Поведението на шампиона определя и основите на боксовата философия, разработвана от Емануел Стюарт. Боксьорите на Кронк никога не се отказват и никога не бягат от битка.

Един от най-великите мачове в историята на бокса

Ивендър Холифийлд е първият шампион (тогава бивш), който търси помощта на Мани. Той губи титлите си от Ридик Боу година преди това. Боу е по-тежък от Холифийлд, има по-добър ляв прав и удря по-силно. Треньорският гений на Стюард ще си проличи още веднъж. Възпитаниците му се славят със силата си, но за предстоящия мач, треньорът ще изиграе картите си по-различно. 

Познавайки влечението на Холифийлд към танците още от аматьорските му години, една вечер той го извежда на танцова забава. Накрая на вечерта, Стюард му заявява, че това ще бъде стратегията им за предстоящия сблъсък. Ще танцуват.

Холифийлд изиграва едва 30 рунда спаринг в подготвителния си лагер, а всичко останало било посветено на движението му из ринга и работа с краката. Точно така бившият шампион си връща титлите срещу Боу и записва единствената си победа в трилогията помежду им.

Следващите потърсили помощта на Емануел са Хулио Сезар Чавес и Оливър Маккол.

Първият си връща титлите срещу Франки Рандъл, отново с брилянтна стратегия, а Маккол нанася първата, от едва две загуби, на великият и последен безспорен шампион в тежка категория Ленъкс Люис и така грабва поредния пояс (WBC) за Кронк.

Кой мислите е треньор на Люис в реванша с Маккол три години по-късно?

Ако си мислите за Емануел Стюард, прави сте. Луис доминира двубоя и противникът му, със сълзи на очите, буквално отказва да продължи срещата.

Ленъкс Люис, последният безспорен шампион в тежка категория, тренира под указанията на Мани Стюарт

Наставникът решава да се съсредоточи върху Ленъкс и Оскар Де ла Оя. Нова зала Кронк е отворена в Калифорния, където пък тренират Шанън Бригс и за кратко –  Флойд Мейуедър. 

Под опеката на Стюарт Ленъкс Люис става безспорен шампион, а година след това защитава титлите си четири пъти. Изненадващата загуба от Хасим Рахман е отмъстена в реванша с безапелационен маниер.

Друга звезда, свързана с треньора от Кронк, е Принц Насим Хамед. За него Мани твърди, че е най-надареният природно боксьор и с правилните тренировки ще бъде един от най-великите. Поради различия с лагера на Насим двамата се разделят само след няколко изиграни срещи.

Така стигаме до ерата на Владимир Кличко. 

Двамата започват да работят заедно през 2004 г. Въпреки че стартират лошо със загуба от Ламон Брюстър, Стюарт успява да изправи на крака украинеца и това е последната загуба на Кличко под негово ръководство.

Докато наставлява “Стоманения чук”, Стюарт се среща с друг бъдещ световен шампион. Самият той предвещава кралското бъдеще на тогава все още “Циганския принц” – Тайсън Фюри.

Британецът, който по това време има едва 12 професионални мача, лети до Америка за да открие треньора магьосник. Намира го и го впечатлява с боксовите си умения. За Фюри е невъзможно да остане отвъд океана, поради липса на средства, но  е поканен от лагера на Кличко в Австрия, за да участва като спаринг партньор на украинеца в подготовката му за двубой с Чисора.

Владимир Кличко, Тайсън Фюри, Емануел Стюарт и Анди Лий (първият световен шампион на Пътуващия народ)

Стюарт е силно заинтригуван от уменията и харизмата на Тайсън, затова когато мача с Чисора пропада, той се включва в подготовката на Фюри за следващия му двубой. Дори наставлява “Циганския принц” от ъгъла за мача. Фюри си спомня, че минути преди срещата да започне, в съблекалнята нахлул Емауел Стюарт и започнал да крещи “Къде е боксьорът ми? Кой носи бинтовете, ножиците, къде са ръкавиците?!?”. Най-забавното е, че се появил по хавайска риза, ленени панталони и джапанки.

Тайсън Фюри и Емануел Стюарт в зала Кронк

Тайсън си припомня, че съветите на треньора в почивките, са били изключително точни и прецизни. С негова помощ печели всичките 8 рунда. След мача двамата отново разговарят за бъдеща работа в екип, но Фюри за втори път отклонява предложението поради финансови причини. Двамата се разделят приятелски като си обещават в бъдеще да станат световни шампиони заедно. 

Това не се случва, защото Емануел Стюарт умира през 2012г.

Частица от него все пак участва във втория възход на Фюри към боксовия връх. Преди реванша с Уайлдър “Циганския крал” се разделя с досегашния си треньор Бен Дейвидсън и наема племенника на Емануел Стюарт, също възпитаник на школата Кронк – Шугархил Стюарт.

Самият Шугархил обяснява боксовите принципи, на които се учат бойците на Кронк.

На въпрос от журналист относно подготовката на Фюри – Уайлдър 2, Хил казва:

Това, което видяхте в мача беше всичко научено в горещото мазе на Кронк в Детройт. Така се бият всички там. Постоянно напрежение върху противника и върху самия теб. Ако противникът ти не издържи, това е негов проблем. Това е стилът на Кронк.

Сами може да прецените дали стилът на детройтската зала е усвоен от Тайсън Фюри. Просто гледайте последователно първия и втория мач с Уайлдър. 

Кронк и Емануел Стюарт са възпитали над 40 световни шампиони. Дори оригиналната зала вече да не съществува, наследството, което треньорът завещава, продължава да бележи успехи и никога не ще бъде забравено.

Не се отказвай и не бягай от битка.

КРОНК