Начало Бокс Поглед в миналото. Трагичната история на боксьора Роман Романчук

Поглед в миналото. Трагичната история на боксьора Роман Романчук

Поглед в миналото.  Трагичната история на боксьора Роман Романчук
0

Вместо Олимпийски игри – дискотеки, затвор и смърт на 37 години.

Точно преди четири години почина Роман Романчук, известен руски боксьор, който се смяташе за един от най-обещаващите в своето поколение. Той има много награди, но поради различни неспортни причини Роман не постигна дори една пета от това, което се очакваше. Спортистът успя да оцелее при рана от куршум, излежа присъда в затвора и почина на 37-годишна възраст от спиране на сърцето. За съжаление такава трагична съдба далеч не е единствената в руския бокс.

Романчук е родом от Лвовска област, където започва да се боксира на 11-годишна възраст. През 1990 г. боксьорът печели шампионата на Украйна в своята възрастова категория, като същевременно успява да тренира и кикбокс. През 2000 г. Роман се премества в Москва, където постъпва в специализирано училище на олимпийския резерв. Година по-късно Романчук спечели световното първенство по кикбокс, малко по-късно спечели Откритото първенство по бокс в Москва в категория до 81 килограма. 

Успехите следваха един след друг. След сребърния медал от руското първенство, спортистът, който промени гражданството си, се наложи в руския отбор и през 2002 г. спечели бронза на Световната купа. Високият левичар с дълги ръце губеше много рядко, побеждавайки спокойно повечето от противниците си. Ударите му бяха толкова силни, че дори каските не предпазваха противниците от нокаут. През 2004 г. Роман стана шампион на Русия в категория до 91 килограма, повтаряйки успеха си през 2006 г. 

Почти всички редки поражения на боксьора бяха резултат от недисциплина. Често му се случваше да отиде на битката, уморен след парти.

През 2008 година Роман получи статут на спаринг партньор на Чахкиев, малко преди Олимпийските игрите. Той отиде с отбора на лагер във Владивосток, където се случи трагедия, която сложи край на кариерата на Романчук.

През нощта на 28 юли Роман отиде на дискотека, където влезе в конфликт с местен жител. В резултат на сбиване Романчук беше прострелян и самият той застреля нападателя. Той почина, а Роман попадна в болницата, където беше опериран

Здравните проблеми бяха само част от проблема. Романчук стана обвиняем по наказателно дело, като беше обвинен в превишаване на границите на необходимата самоотбрана. Спортистът получи 14 месеца затвор. Почти веднага Романчук обяви завръщането си в големия спорт.

Контузия и постоянните главоболия не позволиха на Роман да се върне на ринга. Той работеше в залата до последните дни от живота си, но надежда за професионална кариера нямаше.

В същото време боксьорът търсеше себе си в треньорството и с блясък в очите говори за работа с млади спортисти, в които неизменно виждаше бъдещи олимпийски шампиони. Уви, на Романчук не беше писано да се реализира напълно като треньор. На 8 септември 2016 г. сърцето му спря.