Начало Бокс Нова титла и 15-та победа за Тервел Пулев

Нова титла и 15-та победа за Тервел Пулев

Нова титла и 15-та победа за Тервел Пулев
0

В „Колодрума“ в Пловдив Тервел Пулев спечели интернационалния пояс на Световната боксова асоциация в полутежка категория. 37-годишният софиянец спечели битката с Дишон Уебстър с единодушно съдийско решение. Тази победа го вкара в Топ 10 на световната ранглиста. Бронзовият медалист от Лондон 2012-та наплъно надигра американския си опонент, като в шестия рунд бе много близо до това да го откаже. Уебстър разчиташе предимно на навеждания с главата надолу, за да се защити от атаките на родният боксьор.

В подгряващите двубои за вечерта Спас Генов победи с единодушно съдийско решение за втори път грузинеца Леван Шоня. Бившият опонент на Кубрат Пулев, Богдан Дину, отказа Оскар Мавихмана в четвъртия рунд. Патрик Маилата от Австралия победи с единодушно съдийско решение Павел Кроленко от Укайна, а 19-годишният български талант Пенчо Цветков дебютира на професионалния ринг с победа с нокаут над Едгарс Калнар.

Boec.BG проследи всеки един удар на Пулев и Уебстър:

Рунд 1: Тервел Пулев атакува агресивно тялото на Уебстър под възгласите „Българи, юнаци!“. Американецът не показва признаци на болка. Тервел изтегля играта в по-дълга дистанция и атакува с дълги прави. В опитите си да скъси обсега Дишон често фаулира опонента си, като атакува с главата напред. Рундът приключва с по-ниско темпо от началото на двубоят.

Рунд 2: Уебстър започва с по-висок гард. Двамата бойци разменят дълги леви прави. Родният боксьор защитава умело, като изтегля с краката назад. Американецът пласира силна комбинация от два прави удари. Тервел разчита предимно на финтове в първата част на този рунд. 30 секунди преди края българинът пласира силен ъперкът в главата на Уебстър, който отново се навежда и блъска нашенецът с главата си.

Рунд 3: Тервел заема центъра на ринга и започва финтове с предната си лява ръка. Уебстър се втурва напред, но е посрещнат от ляво кроше. 37-годишният софиянец хвърля силен десен прав, но Дишон отново се навежда. Още едно контриращо ляво кроше от страна на Пулев. „Гмурканията“ на Уебстър отново го спасяват. 10 секунди преди края американецът е притиснат в ъгъла, но се измъква със серия от крошета и крачка встрани.

Рунд 4: Дясното кроше на Пулев започва да попада в целта все по-често. След няколко забалежки от рефера Уебстър не инициира толкова много клинчове и е принуден да се отбранява. В самия край на рунда и силен десен ъперкът разклаща съперника на бронзовия ни медалист от Олимпийски игри.

Рунд 5: Уебстър е заграден до важетата. Пулев подготвя атаките си с няколко поредни леви прави. Американецът увисва с няколко свои атаки. Играта с крака на Тервел е на високо ниво тази вечер. Пореден ъперкът в главата на Уебстър, този път с лявата ръка на нашенеца. Силен край за родният боец, който завършва атаките си с няколко силни крошета.

Рунд 6: Силен десен прав на Пулев още в първите секунди на шестия рунд. Уебстър се опитва да контра-атакува, но е с крачка назад във всяка една размяна. Класическа комбинация от два прави удари кара амаериканецът отново да прибегне към гмурканията с главата надолу. Пулев разклаща съперника си със силно кроше и единствено гонга спасява американеца.

Рунд 7: Уебстър е се още разклатен, но оцелява лавината от удари на Пулев. Американецът прибягва към клкинч, за да си спечели време за възстановяване. Тервел се връща към атаките в тялото. Двамата боксьори хвърлиха много сили в този седми рунд и последната една минута преминава с по-ниска активност.

Рунд 8: Американецът изглежда напълно нов боксьор след боят, който отнесе. Тервел подбира атаките си внимателно, тъй като усети, че съперникът му не е лесен за нокаутиране. Десният прав на Пулев е най-доброто му оръжие и през тази част. С последни сили Дишон се опитва да окаже съпротива, но ударите му не достигат родният боксьор.

Рунд 9: Последната четвъртина на двубоя започва с размяна на прави удари. Скоростта и на двамата вече не е впечатляваща. Уебстър показва отлична кондиция и не спира да атакува, въпреки ударите, които понася и изтощението. Чистите попадения стават все по-малко. Тервел завършва последните 30 секунди със солидни атаки, които притискат съперникът му в ъгъла на ринга.

Рунд 10: Пулев открива с ляв прав в челюстта на Уебстър. Столичанинът е възстановил част от силите си и показва добри изтегляния с краката назад и атаки с няколко крачки напред. Удар под пояса на Уебстър прекъсва двубоя за момент. Тервел отново заема центъра на ринга и атакува тялото на боксьора от Канзас сити. 

Рунд 11: С доминация от самия старт започва предпоследния рунд за вечерта. Уебстър предприема единствено крачки назад и встрани, тъй като е обсипван от атаки на Пулев. В една от размените Уебстър пада на земята, но главният рефер не отброява нокдаун, а счита станалото за подхлъзване. Уебсър атакува с главата напред, но Тервел умело защитава.

Рунд 12: Последната част на битката е започната по-активно от Уебстър, който търси нокаута в отчаяние. Пулев изиграва дванайсти рунд за първи път в кариерата си. Дишон се гмурка за пореден път под десния прав на Тервел. Последната минута отново минава под диктовката на Пулев. Той пласира силни десни крошета и затвърждава победата си.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".