Начало Бокс След 20-и август ще има нова ера в бокса

След 20-и август ще има нова ера в бокса

След 20-и август ще има нова ера в бокса
0

Коментар на редактора Красиан Митев

Вече сме в навечерието на една от най-големите битки за годината. Антъни Джошуа ще се опита да си върне световните титли в тежка категория от Олександър Усик. Големият мач ще се проведе на 20-и август в Джеда, Саудитска Арабия.

Първият сблъсък през есента на 2021-а приключи с успех за украинеца, който пласира около 20 удара повече от Ей Джей и съдиите единодушно му присъдиха победата. Джошуа веднага активира клаузата за реванш, но впоследствие военният конфликт в Украйна го забави. Усик влезе в армията при защитата на Киев от руското настъпление, а след това със специално разрешение от министъра на отбраната беше пуснат да напусне страната. В интервюта световният шампион обяви, че иска да зарадва цялата нация с нова победа, която би вдигнала бойния дух.

Изминалите месеци бяха тягостни за Джошуа. Британецът от 2018-а насам се бие по веднъж в годината, като тази му стратегия изобщо не се оказа печеливша. Вече си върна титлите веднъж – именно в Саудитска Арабия, където победи Анди Руис-младши с решение в реванша. Сега ще се опита да повтори същия сценарий, за да стане трикратен шампион в тежка категория. Какво обаче ще стане, ако се провали?

Нека разгледаме и двата възможни варианта. При победа Ей Джей ще се циментира като един от най-великите боксьори за всички времена. Не само ще продължи да бъде „златната кокошка“ на Еди Хърн, но и ще оспори статута на Саул Алварес-Канело като най-разпознаваемо име в спорта. „Красивата игра“ пък ще има една нова ера, защото ще видим обединителен сблъсък с Тайсън Фюри. „Уембли“ ще се пръска по шевовете, ще има абсолютен световен шампион в „кралската дивизя“ за първи път след Ленъкс Люис от преди две десетилетия. Много рекорди ще бъдат счупени.

При загуба отново ще имаме нова ера – тази на Олександър Усик. Украинецът вече събра всички колани при по-леките, а след качването на категорията продължава да ниже победа след победа на ревера си. А и все пак всеки е наясно, че да станеш шампион е страхотно, но вече съвсем друг престиж носи защитата на титлата. Именно затова хора като Анди Руис са считани за „чудо за един ден“. При успех на Усик над Джошуа изобщо не е сигурно, че ще има битка между него и Фюри. Дори такава изглежда по-скоро нереална за изпълнение.

Олександър ще започне задължителни защити срещу претендентите в категорията, а те са достатъчно. Подобна стратегия избра Джошуа. Така той избегна Дионтей Уайлдър и натрупа много слава, а и пари. Предстои ни да гледаме зрелище, след което картите ще бъдат свалени на масата. След 20-и август ще има нова ера в бокса, но чие име ще остане в историята?

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.