Начало Бокс Стойка Кръстева: Хората до мен заслужават да се върна с медал от Токио
0

Стойка Кръстева: Хората до мен заслужават да се върна с медал от Токио

Стойка Кръстева: Хората до мен заслужават да се върна с медал от Токио
0

Двукратната европейска шампионка и носителка на два сребърни медала от световни първенства – Стойка Кръстева ще участва на втора Олимпиада в кариерата си. През 2012-та тя дебютира на Игрите в Лондон, където зае пето място в категория до 51 килограма. На 1/4-финалите родната боксьорка бе спряна от бъдещата двукратна златна медалистка Никола Адамс. 9 години по-късно Стойка е готова да разгърне потенциала си. Кръстева ще опита да донесе дебютно отличие за България в женския бокс. Ето какво каза тя за БФ Бокс.

Стойка, здравей. Как си, броени дни преди отпътуването за Токио и старта на олимпийския турнир? Усещаш ли вече еуфория?

Все още не, защото тренираме до последно. Успявам на този етап да удържа емоциите. Не искам те да вземат превес и предварително да мисля какво и как ще се случи. Просто искам да сме здрави, да отидем там и да покажем максимума, на който сме способни. Вярвам, че нещата ще се наредят в наша полза. С малко късмет, защото знаем, че той е много важен.

Най-вече и на жребия, където ще имаме нужда от него.

Да, абсолютно. Надявам се на хубав жребий, да сме здрави и да зарадваме цяла България с представянето си.

Успя ли да влезеш в максималната форма, която търсиш и има ли още нещо, което трябва да подобриш?

Ще се опитаме до последно да изчистим някои детайли, спрямо противниците, които са в категорията ми, но мисля, че ще бъдем напълно готови за старта.

Все още нямаме медал от олимпийския турнир при жените. Вярваш ли, че ти и Станимира Петрова можете да развалите тази статистика?

Вярвам че имаме реални шансове. Смятам, че ако имаме късмет и покажем собствените си възможности, ще имаме позитивен край на олимпиадата, както за нас, така и за цяла България.

Има ли нещо, което да те притеснява, с оглед обстановката в Токио и всичко около пандемията?

Не, честно казано няма. Дадоха ни достатъчно информация. Има хора, които са постоянно на разположение, ако имаме някакви въпроси. Смятам, че всичко ще мине добре. Японците са организирана нация и предполагам, че от това естество няма да има нещо, за което да се притесняваме. Ще изкараме прекрасна олимпиада, въпреки пандемията и мерките.

Кои са съперничките, които респектират най-много в категорията ти?

Там няма случайно име. Всеки отива за победа и да се класира максимално напред. Не мисля че има от какво да се притеснявам, както и нещо, което да ме успокоява прекалено. Трябва да съм концентрирана и мобилизирана.

И да сбъднеш мечтата си?

Да. Но не само моята. Аз се качвам на ринга, но зад мен стои огромен екип от хора, на които дължа всеки един успех. Всеки от тях заслужава да спечеля медал – министерство, федерация, треньори, лекари, масажисти, семейство, приятели… един огромен кръг от хора, които се борят със зъби и нокти нещата да се случват и са били във всеки един момент до мен.

Пожелавам ти в такъв случай да зарадваш всеки един от тях.

Благодаря, ще се постарая и ще дам всичко от себе си.

© Copyright: Yulian Todorov / LAP.bg