Начало Бокс Теодор Рузвелт – първият ММА спортист в световната история

Теодор Рузвелт – първият ММА спортист в световната история

Теодор Рузвелт – първият ММА спортист в световната история
0

Един от любимите президенти на американския народ безспорно е Теодор Рузвелт. Не този, който е преизбран четири пъти, извел държавата от Голямата депресия и до победа във Втората световна война. Става въпрос за неговия далечен роднина, известен като Теди Рузвелт – изкарал два мандата като държавен глава на САЩ между 1901-1909г.

Рузвелт е типичният представител на американската култура в тези времена. Роден в средата на 19-и век, той има редица хобита, между които изследването на птици, ловът, както и боксът, и борбата.

Всъщност ТР (инициалите с които е известен) започва да се занимава със спорт още като ученик, след като става ясно, че има астма. Насърчен от баща си той се заема първо с вдигане на тежести, а после със „Сладката наука“, което става и негова страст.

Годините му в Харвард са белязани от небивал интерес на американското общество към бокса, дори и от висшето общество. Там той започва да тренира с Професор Майк Доновън – бивш боксьор с голи кокалчета, който се е бил с първия световен шампион Джон Съливан.

Рисунка на възрастния Майк Доновън

Рузвелт е същинското олицетворение на безстрашния каубой.Той се бие в американско-испанската война за независимост на Куба, начело на кавалерийски отряд. Една от първите истории, които той самият споделя, свързана с боксовите му умения, е малко след трагичната нощ, в която той губи майка си и съпругата си, която току що е родила първородната му дъщеря Алисън.

Съкрушен от личните си загуби той предприема безцелна езда из западна Дакота. На запад, роденият близо до Ню Йорк, на Източното крайбрежие, Рузвелт е поредният непознат странник на кон. В една дъждовна вечер му се налага да влезе в бар за да се скрие от дъжда. Последвалата история е много показателна за живота из щатите в тези години, както и за качествените умения за самозащита, натрупани от ТР в годините тренировки.

„Беше късно вечерта, когато достигнах мястото. Чух няколко изстрела от бара, докато влизах и това не ми хареса, но нямаше къде другаде да ида. В заведението имаше няколко мъже, които се усмихваха по онзи начин, когато мъжете се опитват да харесат това, което не им харесва да се случва. Неприятен индивид с широка шапка, се разхождаше из салона с пистолет във всяка ръка и крещеше ругатни. Явно беше стрелял по часовника, който имаше няколко пресни дупки между стрелките.

Младият Рузвелт в цветуща физическа форма

„Щом ме видя започна да ме обижда на „четириочко“ заради очилата ми. Опитах се да избегна ситуацията, като просто се усмихнах и седнах на една странична маса. Той обаче ме последва до масата, все още с пистолет във всяка ръка. Когато започна отново да ме обижда, аз просто се извиних и му казах, че явно ще си вървя. Станах тихо и скромно, след което стоварих ляв прав в носа му и веднага се чуха два изстрела. Не знам дали беше просто рефлексът на ръцете му, които натиснаха спусъците или искаше да ме убие, но веднага го ударих и с десен прав. Той падна на земята, а аз му взех оръжията. После с него се заеха останалите мъже, които го изкараха навън.“

Рузвелт не спира да се боксира, дори след като е избран за президент. Той кани всеки желаещ на спаринги не къде да е, а в Белия дом, където той е осигурил ринг. Спарингите са си били същински боеве, които той води в напреднала 40-годишна възраст.

Боксовата му афера приключва след като един от военните му съветници отлепя ретината му в спаринг сесия, което почти отнема зрението от лявото око на президента. Истинско свидетелство що за човек е бил Рузвелт е фактът, че въпросният военен разбира за случая години по-късно, когато вече бившият държавен глава, споделя историята в известен вестник. В същото интервю той споделя щастието си, че това не е било дясното му око, толкова нужно нему при редовните му ловни излети.

Обичта му към бойните спортове обаче е безгранична и Рузвелт започва да взима уроци по джу джицу и джудо от японската легенда Ямашите Йошицугу. Двамата са имали занимания три пъти седмично. Президентът е толкова въодошевен от граплинга, че е канел всички – от официални лица, до жена си и доведената си сестра, да се борят с него.

Животът на Теди Рузвелт е изпъстрен с много постижения, измежду които блестящ военен, губернатор на Ню Йорк, писател и най-младият президент на САЩ в тези години. Ние обаче сме сайт за бойни спортове и изкуства и ще отбележим, че взимайки предвид завидните му умения в бокса и борбата, както и влечението, и любовта към джудо и джу джицу, Рузвелт е може би един от първите хора в човешката история, събрали в арсенала си всички нужни познания на успешен ММА спортист.

И в кръга на шегата – ако живееше в наши дни, дали щеше да е в листата на Джейк Пол…