Начало Бокс Треньорът на националките ни по бокс: Ще имаме и нови попълнения (ВИДЕО)

Треньорът на националките ни по бокс: Ще имаме и нови попълнения (ВИДЕО)

Треньорът на националките ни по бокс: Ще имаме и нови  попълнения (ВИДЕО)
0

Като много успешна определи 2019 г. старши треньорът на женския национален отбор по бокс Фикрет Ереджебов. Неговите избранички спечелиха 6 медала от Европейско първенство и 1 от световно. В момента тимът е в заслужена почивка и ще се събере на първи лагер за годината на 4 февруари, след което ще участва на турнира за Купа „Странджа“. Boec.BG разговаря с Фикрет Ереджебов за по-важните теми от женския ни бокс.

 

Г-н Ереджебов, успешна година ли изпращате?

Да, действително 9 медала не са малко. Очаквах, но чак толкова – не. Една голяма изненада за мен беше Мелис Йонузова, не защото е моя състезателка. На 18 години тя стана европейска шампионка и на жени, и на девойки до 22 г. Имаме нови попълнения, като започне новата година ще имаме и по-млади момичета. Предстои едно първенство до 22 г. в Русия и там ще видим с какво разполагаме. Винаги съм разчитал на по-младите. Въпреки това, Стойка, Станимира, Деница и Севда трябва да помагат много. Това са наистина много добри боксьорки.

Като че ли отдавна не сме имали толкова много успешни имена едновременно в женския национален отбор?

Вижте, ние със седем състезателки спечелихме 6 медала, въпреки че първенството бе в България. Но момичета просто си извоюваха медалите. Дори и да беше навън – пак щяха да са поне минимум четири. Момичета бяха много добре подготвени.

Говорихме с вас преди участието на световното първенство и не очаквахте да се сблъскате с толкова проблеми?

Климатът и храната бяха наистина специфични. А и азиатците си направиха първенство за тях. Русия има само един бронзов медал! Англия, Франция, Испания и Италия нямат медал! Това световно първенство беше азиатско. Следващото ще бъде в Русия, може би нещата ще се обърнат. Ще очакваме и ние повече.

Много се коментира съдийството, видяхме как бяха порязани Деница Елисеева и Станимира Петрова…

И Севда, и Габриела… за четирите бяха ощетени. Ако бяха прескочили този кръг, играеха директно за медал. Но кой ще допусне малка България да стигне

Какво не достигна на Стойка във финала за златото?   

Стойка две години не игра бокс. Може би нагласа. Тя беше подготвена, но втория връх… с много малко не ѝ достигна. И двамата още не можем да си го обясним. Още ме е яд!

Злато и сребро за Стойка Петрова, но тя записа и само една загуба през годината. Това също е голямо постижение, нали?

Да, това е голямо постижение и мисля, че тя ще е на добро място в класацията „Спортист на годината“.

Това прави ли ви горд?

Да ви кажа, че след две години отсъствие и да се върне на ринга, и да се бори за топ 10 на България, е голям чест. Тя се е доказала. 2016 стана втора, 2018 става втора, сякаш през две години си взима големите медали. Дано да издържи. Не знам какво мисли тя.

Преди световното първенство участвахте на международен турнир в Ботевград. Сега от федерацията ви обещават да има такива и през следващата година. Помагат ли ви с тях?

Аз съм благодарен на федерацията. Каквото съм им поискал, са ми го дали. Турнирът в Ботевград беше точно преди световното. Заминахме 12 дни по-рано в Индия. Ако бяхме отишли два дни по-рано, изобщо нямаше да сме се аклиматизирали. Направихме спаринги. Бяхме много добре подготвени, но заради храната и климата се разболяхме. Може би трябваше да имаме доктор и това е единственото нещо, което не мога да си простя. Разболяха се момичета…

Какви са целите за 2019 г.?

През октомври е световното първенство, поне засега и то е и квалификации за Олимпийските игри. Искаме квоти.