Начало Бокс Възможно ли е спасението на бокса да се казва Томи Фюри?

Възможно ли е спасението на бокса да се казва Томи Фюри?

Възможно ли е спасението на бокса да се казва Томи Фюри?
0

Коментар на редактора Красиан Митев

Живеем в странни времена на влогъри-боксьори, които предизвикват истински бойци и ги побеждават. До колко това е истинско или пък са подписали предварителни договори да няма нокаут е друг въпрос.

Олицетворението на YouTube бокса се казва Джейк Пол. Той вече има четири победи на сметката си – две срещу други влогъри и две срещу бивши ММА шампиони.

Да, след серии от загуби и борци, но все пак истински състезатели.

Сега на ринга за първи път ще срещне професионален боксьор – Томи Фюри.

Двамата ще се бият на 18 декември в мач, на който мнозина набързо лепнаха епитета „цирк“, но ще отговори на един въпрос.

Истински боец ли е?“ Важи и за двамата.

Да, Томи може да отърве света от тази нелепа тенденция създатели на видео съдържание в интернет да слагат ръкавици и да взимат хляба и главните мачове от истинските бойци.

Но по-малкият брат на световния шампион Тайсън е много далеч от добър. До момента има седем победи, а всички те бяха срещу противници от много ниско качество. Дори срещу тях не видяхме епични нокаути, с които стартират кариерите си бъдещите големи звезди в спорта.

По-лошото е, че и прогрес не се вижда. Едва ли още от първия си мач ставаш завършен световен шампион, но горчивата истина пред семейство Фюри в момента е, че Томи просто не е роден за това.

Повече му отиват модерните прически и плейбой излъчване, с които проби в риалити предаването „Острова на любовта“. До момента е известен именно с телевизионните си изяви… и че носи фамилията Фюри.

Вероятно критиките към него нямаше да са толкова остри, ако баща му Джон не беше надувал твърде дълго балона за „бъдещия световен шампион“. Сега двамата с Тайсън са се заели да тренират здраво младока, защото при загуба от Пол кариерата му ще влезе в задънена улица.

В този мач именно Томи Фюри има какво да губи.

Защото преди и след него Джейк Пол преди всичко ще е влогър и има перфектното оправдание – да, опитах, но загубих от професионален боксьор от голяма фамилия в бойните спортове.

Поражение на Фюри обаче завинаги ще му лепне етикет „загубилият от YouTube-ър“. Защото Джейк Пол е много посредствен боксьор. Да, има потенциал и вероятно той е по-голям от този на Томи Фюри.

Ако двамата продължат да тренират здраво още няколко години, вероятно победата на Пол е в кърпа вързана. При всичките тези пари, които американецът хвърля за тежки тренировъчни лагери и часовете в залата, докато Томи е улавян да пуши цигари пред къщата си часовете преди мач, в приятен разговор с поредната приятелка.

Към момента обаче Джейк Пол си остава разглезеното американско хлапе с огромна уста, което си плати (много пари) на ММА ветерани да излязат срещу него за шоу. Без никаква аматьорска кариера.

При Томи има някаква, колкото и да е краткотрайна. Но той и от малък е висял по залите с баща си, брат си, братовчед си (Хюи Фюри) и часове наред му е било втълпявано, че именно ръкавиците са неговото бъдеще.

Какви са евентуалните сценарии?

В пълни рундове би трябвало Томи Фюри да спечели. Има техника, движи се сравнително добре из ринга, няма да свърши въздуха след четвъртата част. Колкото и да няма таланта на брат си Тайсън, със сигурност разполага с известни умения. Лошо впечатление при него прави, че защитата му е под всякаква критика. А Пол ще разчита на единични балтии и някой случаен удар може да го приключи.

Технически Джейк е под всякаква критика. Не можем да му отречем обаче, че удря силно. Крошето срещу Бен Аскрен щеше да повали още много бойци в тази категория, друг е въпросът дали те щяха да го пуснат.

Това е и шансът на американеца – ще се опита да приключи битката преждевременно. Той не може да точкува и още след средата на мача ще свали ръцете ниско долу, както стана срещу Уудли. Ако има поне малко боксьор срещу себе си – то той ще го разбие в късните рундове.

В заключение трябва да се отбележи, че почти целият боксов свят в момента стиска палци на Томи Фюри. На 18 декември може да се превърне в „Спасителя“ на красивия спорт, който ще затвори устата на дразнителите влогъри.

Ако загуби обаче, порочната практика ще продължи, а туко виж Джейк Пол след година-две и още циркове е отказал съвсем хората да гледат бокс. Все пак кечът вече е измислен.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.