Начало Карате Почина легендата на японското карате Шихан Садашиге Като

Почина легендата на японското карате Шихан Садашиге Като

Почина легендата на японското карате Шихан Садашиге Като
0

Светът на Карате-До се сбогува с една легенда – Шихан Садашиге Като, 9 дан, главен инструктор на Международна Японска Карате До Асоциация (IJKA).

Садашиге Като е емблематична личност в света на карате.

На 22 юли 1943 г. в Кочи, именно във война, се ражда звездата на космополитна личност, която остави дълбоки следи в живота на хиляди, промени стереотипите на практикуване на карате, като същевременно преподава не само техниката, но самопознанието, уважението, самоуважението, благодарността, любовта и философията на бойните изкуства.

Не e случайност, а съдба, че той е придобил знанията си от най-големите майстори по карате на своето време като Сенсей Накаяма, Сенсей Каназава, Сенсей Касе, Сенсей Еноеда, и по-късно Сенсей Асай.  И това знание Като Сенсей трансформира чрез ума, сетивата и интелекта си, надхвърляйки всички стандарти за практикуване на карате. В същото време той успя да предаде това на своите ученици по прост, разбираем и ясен начин, налагайки своите принципи и открития, които постоянно развиваше.

Началото на пътя му в карате е също толкова просто, колкото той се опита да го предаде на учениците си – първият му учител е Окинавски млекар, чието име ще остане неизвестно. По-късно в университета Такушоку си спомня любимия си учител, който му дава основите – Сенсей Кацунори Цуяма. Там той също е силно повлиян от Сенсей Каназава и Сенсей Уруи. На изпита си за трети дан, Сенсей Накаяма му подарява своя собствен колан, който до днес пази като голяма ценност.

След разделението на JKA Сенсей Асай го моли да се присъедини към фракцията му, тъй като има нужда от подкрепа. Като Сенсей приема това като ГИ – съгласие за подкрепа, дори с цената на собствения си живот. Той научава много от Сенсей Асай, но винаги развива своята визия както за същността на карате, така и за живота като цяло.

От 2007 г. до края на земния си живот той е главен инструктор на IJKA, който никога не спира да мисли за всеки от своите ученици, за всеки малък детайл в карате и живота. Неговата огромна енергия и уважение към света ще остане завинаги в сърцето на всеки, който го е срещнал поне веднъж в живота си.

От 1996г. насам Като Сенсей проведе над 60 семинара в България, запали жаждата за знания у хиляди младежи и изгради редица успешни инструктори, които продължават делото му. Той дотолкова обикна нашата родина, че в последните години прекарваше голяма част от времето си обикаляйки България, опознавайки красотата на природата, хората и обичаите ни.

Като Сенсей живя пълноценен живот и не искаше никой да жали за него, както се пее в любимата му песен „Ако умра ил загина“.

Днес ние се сбогуваме с Учителя, събрал гения на своите предци, преобразил го чрез своето изключително и уникално същество, за да ни даде пътя на съвременните карате и дух със завета да продължим …