Начало ММА Боецът с безкрайни възможности. Едноръкото момче на ММА

Боецът с безкрайни възможности. Едноръкото момче на ММА

Боецът с безкрайни възможности. Едноръкото момче на ММА
0

Ник Нюел, който е роден инвалид, не само не се поддаде на вродения си недостатък, но и успяда се състезава на професионално ниво, побеждавайки напълно здрави спортисти. Американецът успя да побеждава в клетката, дори и само с една ръка.

В спорта е обичайно атлетите с увреждания да бъдат наричани по този начин, въпреки че са хора с неограничени способности. Смесените бойни изкуства са доста труден спорт, който не включва участието на хора с увреждания. Въпреки това, роден с една дясна ръка (лявата му ръка е била ампутирана в лакътя), Ник Нюел, преследва мечтите си и успешно се състезава с напълно здрави бойци. 

Физическият му недостатък не му попречи да стане успешен боец ​​и майстор на болезнени техники.

В училище Нюел започва да тренира в отбора по свободна борба, въпреки забраните на майка си, и бързо постига успех. На аматьорско ниво той спечели повече от общо 300 битки, а негов идол е питчърът на Ню Йорк Янкис – Джим Абът, който играеше без дясна ръка. 

Нюел се докосва до ММА когато гледа The Ultimate Fighter, след което решава да започне кариерата си като професионален боец.

По пътя към признанието

Преди да стане професионалист, Нюел се състезава в аматьорски състезания, но се сблъсква със сериозни проблеми. Съперниците му го наричали „еднорък бандит“ и под всякакъв предлог отказвали битки с него. Имало е пъти когато противниците му са бягали непосредствено преди кантар за битка, след като научават с кого ще се пемерят сили в клетаката.

През 2011 г., след пет поредни ранни победи на професионалния ринг, Нюел подписа дългосрочно споразумение с организацията Xtreme Fighting Championships. По това време боецът спечели дебютната си битка с технически нокаут, а след това записа четири поредни победи. Първият двубой на Нюел в Тампа на 2 декември 2011 г. предизвика голям зрителски интерес. Въпреки че той не се състезава в главното събитие на вечерта, именно неговият двубой събира най-много гледания в интернет. 

Неосъществена мечта

Успехите на Нюел принудиха бойната общност да се отнася с него по различен начин. Съперниците вече го възприемат като сериозен противник, а не като неравен. Много фенове се възхищават на смелостта и упоритата му работа в тренировките, а самият Ник все повече мечтае за основната лига в света – UFC. 

Босът на най-голямата организация – Дейна Уайт обаче не иска да чуе за такава покана, тъй като е явен противник на неравностойните битки.

След като спечели шампионата на XFC, Нюел премери сили с безкомпромисния  Джъстин Гейджи. Този двубой през юли 2014 г. беше най-трудният тест в кариерата му. Имайки предимство в боя и дължината на ръцете си, Гейджи победи в два рунда, докато реферът прекрати битката.

След това Нюел спечели още две успешни битки, но не дочака покана от UFC, а след битката с Том Марселино през октомври 2021 година, той смая обществеността с обявяването на оттеглянето си. 

„Това беше трудно решение, но вече доказах много. Никога не съм бил най-добрият в света, но винаги съм бил любимец на феновете и искам да ме запомнят като човек, който се е отдал изцяло“, казва ММА боецът.

Кариерата на Нюъл доказва, че възможностите на един човек са наистина безкрайни.