Начало ММА Международната ММА федерация обмисля трета категория за трансджендърите

Международната ММА федерация обмисля трета категория за трансджендърите

Международната ММА федерация обмисля трета категория за трансджендърите
0

Международната федерация по смесени бойни изкуства (IMMAF) ще проведе специална работна среща, на която ще се обсъди участието на трансджендър бойци в турнирите и надпреварите под егидата на ръководния орган.

Въпросното събитие ще се състои в края на юни, когато ще стартира диалога между високопоставени лица във федерацията.

В момента трансджендърите не могат да се състезават нито в женските, нито в мъжките категории. Една от най-важните точки в дневния ред на предстоящото събитие ще е възможността въпросните атлети да бъдат отделени в трета отворена категория.

Участието на хора, които се определят от друг пол различен от биологичния им такъв в спорта, е широко обсъждана тема през последните години. Хора, които са родени мъже, но в последствие са преминали през операция за смяна на пола и се определят за жени, получават позволение да се състезават при жените.

Това обаче поражда много полемики в обществото, тъй като хормоните и количеството им при мъжете и жените са различни, а това в голяма степе предопределя изхода на събитията.

И ако в плуването и футбола всичко опира до това кой е крайният победител, то в бойните спортове подобен въпрос засяга безопасността на атлетите и сигурността на живота им.

Федерацията съобщава, че ще бъдат разгледани всички етични, морални и логистични фактори, които могат да имат реален ефект във взимането на крайно решение.