Начало Интервюта Светлозар Савов без почивка по празниците и с много планове за 2019 г.

Светлозар Савов без почивка по празниците и с много планове за 2019 г.

Светлозар Савов без почивка по празниците и с много планове за 2019 г.
0

Светлозар Савов е сред най-популярните имена в българските ММА среди. Той обаче е от онези наши бойци, които търсят изява предимно на международната сцена. Да го видите на българска земя имате шанс само на едно място – в родния му град Русе. Засега Зарко прави изключение единствено за галата, която организира със свои приятели и с хората, които в последните години развива смесените бойни изкуства в Русе. 

Савов се завърна на бойната сцена през 2018-та след година отсъствие и записа две победи. Пред Boec.BG той разказа какво се е случило и какви са плановете му за предстоящата 2019 г.  

Завърнахте се след година отсъствие и през 2018 г. записахте две победи. Как се чувствате? Каква година изпращате?

Преди тези два мача, които проведох тази година имах леки травми и малко неуредици с договор с една от най-големите организации в Европа. Поради тези причини отсъствах. Вече се чувствам добре и мога да кажа, че изпращам една успешна година.

Продължавате участието си в WFC, това ли е веригата, която най-много ви допада досега?

Това е една от най-коректните организации до този момент спрямо мен. Може би това е основната причина да съм все още част от тях. Напоследък, колкото и странно да звучи, дори и най-големите организации са пълни с изненади и никой от бойците не знае какво може да му поднесат.

Бяхте подписали договор с KSW, но там изиграхте само един мач. Какво се случи?

Споменах ви при първия въпрос, че имах неуредици спрямо договор. Ставаше въпрос именно за тях. Ако трябва да бъда честен, аз също не знам какво точно се случи. След първия ми мач там, срещата приключи по начин, по който аз не бях съгласен с решението. Изказах си мнението, опитах се просто да ги накарам да бъдат обективни и да не бъдат пристрастни спрямо техния боец. Написах отворено писмо, в което изказах моето мнение и изразих своята позиция. Мисля, че всеки човек, уважаващ труда си и себе си, би постъпил така и съм напълно в правото си. Явно това не се е харесало на организаторите и човек не трябва да има мнение и да отразява позицията си в такива случаи, защото не е удобен. Но това е в миналото и не искам да се връщам много към тази тема, защото нито съм единственият, на който му се е случавало нещо подобно, нито нещата ще се променят. Гледаме напред и оставяме миналото зад гърба си.

През месец март в родния ви град Русе също се проведе гала с ваше участие. Разкажете ни повече за идеята, за галата, за чувството да се биеш у дома?

Вече в Русе става традиция да организираме с приятели гала вечер всяка година. Интересът определено до момента е голям, което подсказва, че ще има още такива събития. Предвиждаме за момента следващото да е март или април месец. Идеята да участвам и аз идва от там, че съм част от организаторите. Мога да кажа, че в Русе има много хора, които симпатизират на ММА и имам много приятели и хора, които ме подкрепят във всяко едно мое участие – било то в чужбина или в България. По тази причина, реших да взема участие в нашите гали. Смятам, че тези хора заслужават да видят още един интересен двубой с мое участие, каквито са и всички останали в нашите файт карти, разбира се. А за чуството да се биеш у дома – не бих се впускал в подробности, защото само човек, който го е изпитвал и е участвал пред родна публика, ще ме разбере най-добре за какво говоря. Просто ще кажа, че чувството е уникално.

Обмислятe ли някакво ново предизвикателство и какви са плановете ви за 2019 г.?

Не е тайна, че скоро подписах с чеченската организация WFC Akhmat. Там участват едни от най-добрите бойци в света и очаквам да бъда включен в някоя от файт картите им в началото на годината. В момента тази организация се съюзи с ACB, друга организация с много силни и изявени бойци, с която имат договори двама от най-добрите ни състезатели по ММА – Никола Дипчиков и Георги Валентинов. В момента водим преговори за още една оферта, която на този етап не бих си позволил до коментирам и се надявам скоро да се случи, за да я покажем на светло.

Почти не се бие срещу други българи, така ли ще продължите и в бъдеще?

Причината е именно в това, че напоследък имам договори с чуждестранни организации, а мачовете, които правя в България са на гала вечерите, които организираме в Русе. Не мога да отрека, че чувството да излезеш пред родна публика е страхотно, но за да расте и да се развива един боец е нужно да мисли по-мащабно.

Присъствахте на една нова верига наскоро в София, GRAND FIGHT ARENA, очертава се през 2019 г. да има богата програма от подобни състезания на територията на България. Харесва ли това?

Да, организацията и срещите бяха определено на високо ниво и тук е момента да поздравя организаторите и мои приятели Дани Илиев и Георги Валентинов за добре свършената работа. Нека продължават в същия дух и да радват феновете на този спорт. Определено харесвам идеята да има повече такива състезания в България, защото по този начин се дава поле за изява на младите таланти и на момчета, които полагат усилия в залите. Все пак всеки трябва да знае на какво ниво е и да оправдава труда си.

Как се подготвяте?

Подготовката ми за мачове не протича по-различно от на всички останали, за това не бих обременявал никого с неща, които са чували и знаят. Според мен ключът за добрата подготовка е преди всичко спаринг партньорите.

Как ще посрещнете празниците?

Празниците всеки свързва с почивка, семейство и хапване. При мен тази година нещата не стоят точно така. С мой приятел наскоро отворихме нощен клуб в Русе и в момента съм се съсредоточил там, като същевременно подготвяме отваряне и на кафе. Имаме доста работа и определено почивката ще липсва в плановете за празниците. Но както обикновено на Бъдни Вечер и Коледа съм със семейството.

Какво си пожелавате за 2019 г.

За 2019г. си пожелавам преди всичко да бъда здрав аз и моите близки. Нещо, което е най-значимо в днешни дни. За всичко останало, когато човек е амбициозен и целенасочен, е способен да си го постигне.