Начало Други Илина Иванова донесе медал от Европейското по таекуондо в София

Илина Иванова донесе медал от Европейското по таекуондо в София

Илина Иванова донесе медал от Европейското по таекуондо в София
0

С бронзово отличие се поздрави България във втория ден от Европейското първенство в олимпийското таекуондо за мъже и жени. Надпреварата се провежда в София без публика и ще продължи до неделя. Заявки има от над 700 таекуондисти, а българския състав е от 12 национали.

Илина Иванова стигна до полуфиналите в категория до 53 килограма, след като победи прадставителката на Кипър. Илина започна уверено двубоя и още от самото наложи своя ритъм на игра. Първата част завърши с категорична победа 6:0. През втората и третата се стигна до доста размяна на точки и точни удари, което в крайна сметка доведе до крайната победа с 23:16.

В битка за място на финала Илина се изправи срещу рускинята Татяна Милина. Въпреки доброто начало на Иванова, рускинята успя да обърне срещата и да победи.

Божидар Аврамов се класира на 5-то място в своята категория, като в среща за медал отстъпи пред световния и европейски шампион Хакан Реджбер от Турция. Владимир Далаклиев не успя да премине първият си съперник, въпреки че започна добре срещата.

Днес Европейското първенство официално бе открито с официална церемония в присъствието на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и президентът на Българската федерация по олимпийско таекуондо Слави Бинев.

„През последните няколко години в нашата страна се проведоха няколко значими събития и неслучайно таекуондо е един от най-бързо развиващите се спортове в България. Популярността му сред подрастващите е голяма, което всъщност е смисълът на цялата ни дейност – колкото се може повече български деца да се вдъхновят и да имат възможност да практикуват любимите си спортове“, заяви Красен Кралев по време на откриването.

Европейският комисар Мария Габриел, която е и патрон на Европейското първенство, поздрави участниците и адмирира усилията, положени за организирането на шампионата.

„Радвам се, че през следващите дни България ще бъде столицата на европейското таекуондо за всички тези елитни състезатели. Днес повече от всякога имаме нужда да бъдем вдъхновени от визията, мисията и ценностите на този спорт, защото таекуондото е нещо повече от спорт – това е начин на живот“, каза Мария Габриел.

Сред гостите на шампиона е и посланикът на Република Корея Н. Пр. Джънг Джингю. Той изтъкна отличната организация на надпреварата, която се провежда при стриктно спазване на мерките срещу разпространение  на COVID-19. Състезателите, треньорите и длъжностните лица са изолирани в т.нар. „балон“, за да бъде запазено тяхното здраве.

В събота при мъжете излизат играещият треньор Фарзад Золхадри и Теодор Здравков, а при жените българското участие е свързано с Емилия Тасева и Калина Петрова.