Начало Други Китай се готви да направи удар в джудото на Игрите в Токио

Китай се готви да направи удар в джудото на Игрите в Токио

Китай се готви да направи удар в джудото на Игрите в Токио
0

Джудото някога е бил е един от най-конкурентните спортове в Китай по отношение на участие на Олимпийски игри, пише sportal.bg. На последните два големи форума обаче състезателите на азиатската държава не съумяват да спечелят нито един златен медал.

Янг Джинша

Сегашното поколение е съставено от спойка между млади и опитни джудоки и целта пред тях е да направят удар на Олимпийските игри в Токио, които ще се проведат през следващата година. За да постигнат желаните успехи, те вече са ангажирани с пълна подготовка.

Китайският отбор по джудо започва всеки ден тренировки с колективна сесия загрявка. Около 40 състезатели правят стречинг. Те се опитват да стимулират мускулите си, за да се подготвят за по-тежки тренировки, които ще дойдат по-късно.

От зимната тренировка екипът засили физическата подготовка.

Преглед на олимпийските ранглисти показва, че Китай има едва четирима състезатели в топ 20 в класациите в дадена категория. Всичките са при жените.

Шан Донгмей, двукратна олимпийска шампионка в категория до 52 кг. (2004г., 2008г.)

Ли Янан е номер 20 при 48-килограмовите и за момента взима квота за Игрите догодина. Янг Джинша е номер 11, а Танг Жинг е номер 13 в категория до 63 кг. Ма Женшао е номер 17 при 78-килограмовите. Те са и най-високо ранкираните китайски джудоки.

Ако Олимпийските игри се провеждаха сега, то Китай щеше да участва с общо 9 джудоки, 8 от които при жените.

Успехите на азиатската странана най-големия спортен форум в този спорт са именно в женското направление. Шан Донгмей печели две поредни олимпийски титли в категория до 52 кг. – на Игрите в Атина и Пекин. Силата на тази Китай обаче е в тежките категории. Танг Лин и Янг Ксюли печелят златото при 78-килограмовите през 2000г. и 2008г.

Тонг Уен, олимпийска шампионка в категория над 78 кг. от Игрите в Пекин (2008г.)

В категория над 78 кг. Китай печели медали и титли от старта на женското джудо на Олимпийски игри – 1992 г. От тогава насам страната е спечелила 4 златни и 3 бронзови медала. „Виновни“ за това са Жуан Ксяоян, Фумин Сун, Ян Хуа и Тонг Уен, които печелят на ценното отличие – златото.

Тонг Уен има и бронз от Игрите в Лондон през 2012 година, както и 5 световни титли в своята богата спортна визитка.

Дали най-многолюдната страна ще се върне към успехите си, предстои да разберем!