Начало Други Отварят спортните зали за публика от 1-ви октомври

Отварят спортните зали за публика от 1-ви октомври

Отварят спортните зали за публика от 1-ви октомври
0

Добра новина за феновете на бойните спортове и изкуства, а и като цяло за спорта. От 1-ви октомври ще падне забраната за допускане на публика по време на спортни състезания и събития на закрито, и така най-сетне спортните зали ще бъдат отворени. Мерките бяха наложени по препоръка на Министерство на здравеопазването заради борбата с коронавирус.

Новината съобщи министърът на спорта Красен Кралев по време на спортното изложение в „Асикс Арена“, което е част от Европейската седмица на спорта и Be Аctive.

„В момента се подготвят документите, за да може от 1-ви октомври зрители да присъстват и на мачовете от първенствата на закрито. Вече сме се разбрали с федерациите, че 1-ви октомври е една добра дата, за да могат да се пуснат хората в залите“, коментира Кралев.

Със сигурност спортните зали няма да приемат пълния си капацитет, а ще има ограничения и ще продължи да се спазват препоръките за дистанция. От спортното ведомство все още обсъждат как точно да се допускат зрителите – през седалка или две. След като бъде изготвено предложението на Министерството на спорта, то ще трябва да бъде одобрено и от Министерство на здравеопазването.

Министърът на младежта и спорта посети спортния панаир #BeActiveFair, който е част от програмата на Европейската седмица на спорта. Над 30 спортни федерации и клубове представят своята дейност по време на изложението в „Асикс Арена”.

„Много се радвам, че за шеста поредна година реализираме тази инициатива на Европейската комисия, чиято основна цел е да стимулира движението основно сред младите хора. Миналата година, когато нямаше пандемия, условията бяха други. Имаше огромен интерес. На изложението през 2019 г., което направихме за пръв път в „Арена Армеец“, присъстваха над 10 000, по-голямата част от които бяха ученици, млади хора, които имаха възможност да се запознаят с различните спортове, различните федерации и клубове. Тази година при съвсем други условия за втори път правим подобно изложение. Около 30 училища ще доведат своите ученици тук”, заяви министър Кралев по време на обиколката си в „Асикс Арена”.

Той обяви, че подобни мероприятия, които са част от #BeActive Европейска седмица на спорта, ще се проведат в следващите дни и във Варна, Видин, Враца и много други градове в страната.

„За пореден път в изминалите 6 години даваме възможност на клубовете и федерациите да достигнат до по-голям брой деца. Един от големите ни проблеми въобще в българския спорт е намалената двигателна активност, особено сред учениците и подрастващите, редкият контакт между спортните клубове, федерациите и децата. Преди имаше много скаути, много треньори, които ходеха по училищата, издирваха таланти, представяха спортовете пред много деца. Сега клубовете по друг начин са организирали дейността си и се радвам, че чрез тази инициатива имаме възможност да срещнем учениците с различните спортове и така да дадем възможност те да изберат любим, с който да се занимават, защото здравето е по-важно от всичко”, каза спортният министър.

По време на обиколката си на спортния панаир министър Кралев беше придружен от посланичката на Европейската седмица на спорта Ивет Горанова и легендарния гимнастик Йордан Йовчев. В залата присъстваха и представители на Спешъл Олимпикс България.

Изложението в „Асикс Арена” ще продължи и утре (25 септември), като всички желаещи могат да го посетят между 11.00 и 19.00 часа. Входът е свободен. В спортния панаир се включват клубове по бокс, художествена гимнастика, олимпийско таекуондо, спортна гимнастика, фехтовка, хандбал, бадминтон, скокове на батут, мотоциклетизъм, канадска борба и др.

На 26 септември (събота) Спортно селище и Нощ на спорта #BeActive Night ще очакват приятелите на спорта между 15 и 21 часа в пространството пред НДК.

Европейската седмица на спорта #BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е Министерството на младежта и спорта, съфинансиран по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз. През 2020 г. мотото на Европейската седмица на спорта е „Бъди активен всеки ден, всеки навсякъде спортува!“, а инициативите ще се проведат в София и други градове в страната.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.