Начало Други ПОЛЕЗНО: Как да сваляме килограми преди състезание (I част)

ПОЛЕЗНО: Как да сваляме килограми преди състезание (I част)

ПОЛЕЗНО: Как да сваляме килограми преди състезание (I част)
0

Boec.BG стартира рубрика с полезни съвети за всички професионални, а и не само, бойци. Периоднично ще ви даваме информация, с която да се грижите за своето здраве и физическа форма, да поддържате добър тонус, да сте в хармония и отлична кондиция. 

В тази задача ще ни помага една истинска шампионка – Станислава Бойчева. Тя е световна и европейска шампионка по карате киокушин и настоящ треньор на националния отбор-жени. Има много титли зад гърба си, 15 пъти шампион на България по кумите от различни възрасти и дългогодишен национал на Българската карате киокушин федерация. Ето и част от нейните съвети: 

 

Всеки състезател се е сблъсквал с този проблем, а именно да успее да влезе в нужната категория. Съществуват много варианти, но не всички  се отразяват добре на физическото ни състояния, а след това и на резултатите на самото състезание.

В тази връзка няколко професионални бойци споделят своя опит.

Според  Евгений Алексеев, един от претендентите за световната титла по  К1 по версията KOK World GP в категория до 77 кг., за да избегнем екстремните диети, когато трябва за кратко време да свалим известно количество килограми, е добре да се придържаме към следните прости принципи :

  1. Всеки ден да приемаме достатъчно количество вода, съобразена с нашето тегло.
  2. Храната, която приемаме да е максимално изчистена, питателна и приготвена по възможност на пара.
  3. Всеки ден да отделяме по 20-30 мин за кардио тренировка.
  4. Спазването на режим и добрият сън са от изключителна важност.
  5. Винаги да се усмихваме.

Евгени не скрива, че му се е налагало да използва екстремни диети. Той прилага следната програма с помощта, на която сваля по килограм, за кратко време. Той залага на точно определен прием на вода.

Първи ден — 8 литра вода
Втори ден  — 5 литра вода
Трети ден — 4 литра вода
Четвърти ден — 2 литра вода
Пети ден — 1 литър вода
Шести ден — не се пие вода, ходи с, ходи се на сауна 4-5 влизания по 7-10 минути

„Докато сваляте килограми, е добре да се придържате към диета богата на белтъци. С тази диета действително можете да свалите до 10 килограма в рамките на 6 дни.“

Кристапс Булмейстърс също споделя своите тайни за борбата със свалянето на килограми преди състезание:

  1. Изцяло се изключва от менюто приема на захар и сол.
  2.  Изключват се всякакви тестени изделия— кифлички, хляб, макарони и т.н.
  3. Често да се приемат малки порции свежи зеленчуци и плодове.
  4. Двуразови ежедневни тренировки и разбира се – крос.
  5. Ако преди състезание ви остава половин килограм, за да влезете е категория, пробвайте да останете под топъл душ в банята за по-дълго време

Здравето – това е едно от нещата, които за съжаление на професионалните спортисти им се налага да жертват. Все пак, ако ви се налага за кратко време да свалите голямо количество килограми, е добре това да се прави под наблюдението на спортен лекар или специалист-диетолог, тъй като за всеки организъм, както и вид спорт, това е строго индивидуален режим.

Свалянето на килограми е огромен стрес и натоварване на организма. Затова е необходимо да се подхожда сериозно, както към процеса на сваляне, така и към този за възстановяване след успешно преминалия кантар.

Методи на възстановяване

Много честа грешка, която спортистите правят, е безразборното хранене след претеглянето. Приемът на голямо количество течности и храни може да предизвика неблагоприятни последствия на вашия организъм и отново да го стресирате.

Необходимо е регулярно приемане на малки порции, както на вода, така и на храна. За да възстановите водния баланс на тялото, следва да разделите 2 литра вода на 6-8 приема през определено време. В никаъв случай не трябва да поемате голямо голичество течност/вода  (0,5 литра) веднага след претеглянето. Също така е от изключителна важност и хранителното ви меню след свалянето на килограми. Трябва постепенно и акуратно да подпбирате храната след това.

Както виждате, съществуват много и различни начини за сваляне на килограми. Важното е да намерите своя режим и да се стараете да не прибягвате до есктремни диети в последния момент. Подхождайте внимателно и достатъчно грамотно към тези процеси, защото те са не по-малко важни от тренировките.

Успех!