Начало Други Тайбе Юсеин е „Спортист на България“ за 2018 г.

Тайбе Юсеин е „Спортист на България“ за 2018 г.

Тайбе Юсеин е „Спортист на България“ за 2018 г.
1

Очаквано и съвсем заслужено Тайбе Юсеин спечели класацията за най-добър спортист на България за 2018 г. Световната и европейска шампионка по борба в категория до 62 килограма получи наградата на стилна церемония в столичната зала „Арена Армеец“ в присъствието на куп родни спортни легенди, знаменистости и таланти.

27- годишната Юсеин получава званието номер 1 на България за първи път в кариерата си. Статуетката си тя получи от президента на Българския олимийски комитет Стефка Костадинова. „Дано тя да ми е на кадем за Олимпийските игри“, бяха първите думи на златната медалистка от Европейското в Каспийск през май и от Световното в Будапеща през октомври. 

Юсеин благодари най-вече на треньорски щаб, Българската федерация по борба и Министерството на спорта. „Всички те повярваха в моите възможности и ми вдъхнаха кураж, когато най-много имах нужда“, продължи националката по борба. Тя не пропусна да благодари и на семейството, че са ме изградили силна личност и са я научили да преследва целите си.  „Ние спортистите сме живото доказателство, че мечтите се сбъдват с много трудолюбие, упорстно и вяра. Аз започвах десетки пъти отначало и отначало, и успях“, каза от сцената Тайбе Юсеин.

Големият победител бе родната борба, която имаше сериозно присъствие. Освен Юсеин, още двама национали попаднаха в топ 10. Съотборничката ѝ Биляна Дудова зае четвъртото място, а състезателят в класическия стил Кирил Милов се нареди на осма позиция.

Селекционерът на женския национален отбор по борба Петър Касабов бе определен за номер 1 сред треньорите. „Труден характер съм. Момичетата трудно ме издържат, но когато го правят, резултатите са неминуеми и сигурно те са щастливи“, каза разчувствен наставникът. На свой ред и той посъветва всички да не се отказват, да се борят и че ще успеят.

Българският бокс също класира двама свои представители в престижната класация. Претендентът за една от световните титли при професионалистите Кубрат Пулев е шести, а едно място по-нагоре е европейската шампионка и сребърна медалистка от световното по бокс за жени Стойка Петрова.

Общо 139 журналисти от 49 електронни медии са участвали в традиционната анкета.

Ето и как точно изглежда топ 10 на „Спортист на България“ за 2018 г.:

  1. Тайбе Юсеин (борба) – 1221 точки
  2. Мирела Демирева (лека атлетика) – 928 точки
  3. Александра Начева (лека атлетика) – 707 точки
  4. Биляна Дудова (борба) – 567 точки
  5. Стойка Петрова (бокс) – 556 точки
  6. Кубрат Пулев (бокс) – 526 точки
  7. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон) – 336 точки
  8. Кирил Милов (борба) – 315 точки
  9. Катрин Тасева (художествена гимнастика) – 261 точки
  10. Александра Жекова (сноуборд) – 195 точки

 

Снимки: LAP.bg