Начало Други Важността на загрявката и разтягането преди и след тренировка

Важността на загрявката и разтягането преди и след тренировка

Важността на загрявката и разтягането преди и след тренировка
0

Няма по-голям бич за професионалните атлети от травмите и контузиите. За съжаление, те са неделима част от спорта. Натовареният график на професионалните атлети в наше време се състои от много тренировки, поддържане на форма, справяне с незибежните болежки и добро представяне на състезанията и мачовете.

Гоненето на високи резултати в бойните спортове не се различава от това във футбола или леката атлетика. Хилядите часове тренировки често остават скрити, а феновете виждат само това, което се случва в деня и минутата на боя или мача.

Изцеждащата природа на бойните спортове и изкуства най-често взима своето чрез леки или по-тежки травми. Освен контузии по време на спаринг или на мач, бойците може да се наранят волно или неволно и при най-рутинното маваши или проста комбинация ляв-десен.

Затова от изключителна важност, без значение бойния ви спорт, е винаги да загрявате адекватно преди тренировъчната сесия и да разпускате след това. Качествената тренировка в бойните спортове се състои от загрявка, същинска част (бой със сянка, чували, лапи, спаринг и др.) и завършва със стречинг на цялото тяло. Тежестта на работата пада върху същинската част, но именно тези досадни 10 минути преди и след нея ще ви качат на следващото ниво и ще минимализират болежките ви.

Загрявка

Стречингът ще ви помогне да събудите тялото и да го подготвите за това, което следва. Това става с бавното покачване на пулса, което от своя страна стимулира циркулацията на кръвта, която влиза в ставите и мускулите ви. В муай тай залите качествената загрявка е задължителна. Някои бойци дори се мажат със специален ‘линимент’ лосион или масло, което загрява мускулите и предпазва кожата. Стречингът трябва да включва възможно най-много мускули от тялото ви – от глезените, през прасците, предно и задно бедро, кръст, китки, лакти, рамена, врат.

В зависимост от здравословното ви състояние лекият джогинг преди същинската част от тренировката може да направи чудеса за вас. Алтернатива на бягането е скачането на въже. То помага да раздвижите рамената, китките и прасците. 10-15 минути скачане на въже значително ще подобри издържливостта ви и силата в краката ви. Едва след това вече може да пристъпите към същинската част и вече да имитирате движения от ринга или тепиха. Т. нар. „foam roller“ също е чудесен начин да събудите тялото си, тъй като отпуска сухожилията и мускулите ви.

Разтягане за край

Стречингът след приключване на тренировка е толкова важен, колкото и заграявката ви. Тук целта е да успокоите сърцето си и да го върнете към нормалното му функциониране. Разтягането ще редуцира до определена степен и евентуалната мускулна треска, която дебне. Препоръчително е финалната част от сесията ви да приключва със свободни тежести или упражнения със собствено тегло. – лицеви опори, набирания, коремни преси.

Стречингът тук трябва да в внимателен и да не бързате, за да не направите фал накрая. Ако ви предстои състезание или мач, масажът е силно препоръчителен за разпускане и възстановяване. Само така ще избегнете ненужни контузии, които е би могло да предотвратите. Защото няма значение дали удряте най-силно или имате най-добрата защита, ако рамото или вратът ви са схванати.