Начало Самбо и бойно самбо Родината на самбото беше лишена от състезания в този спорт

Родината на самбото беше лишена от състезания в този спорт

Родината на самбото беше лишена от състезания в този спорт
0

Русия, която е родина на спорта самбо, беше лишена от състезания в този спорт. Причината е военния конфликт с Украйна. От провеждането на турнири е лишена и най-приближената държава до Руската федерация – Беларус.

Решението за това беше взето от международната федерация по самбо (FIAS).

Нашият основен приоритет е безопасността на спортистите и представителите на отборите, участващи в турнирите под егидата на FIAS. Поради повишените рискове за сигурността, както и препоръките на Международния олимпийски комитет, FIAS преустановява състезанията в Русия и Беларус

Ние ще следим отблизо развитието на събитията. Решенията за следващите стъпки ще бъдат взети след задълбочена оценка на риска и консултации със специалисти по сигурността“, съобщиха в изявление от организацията.

Това са поредни рестрикции за Русия на ниво спорт. Припомняме, че на 27 февруари Международната федерация по джудо отстрани президента на най-голямата по площ държава в света – Владимир Путин от поста почетен президент.

Националните отбори на „Сборная“ в трите стила в борбата се отказаха от участие за Европейските първенства до 23 години и за мъже и жени, които ще се проведат съответно в Пловдив и унгарската столица Будапеща.

Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча всички спортисти от Русия и Беларус да бъдат спрени от участие във всякакви международни спортни събития, дори и най-големите спортни форуми.