Начало Киокушин Плажни игри и фокус върху детайлите в третия тренировъчен ден в Камчия

Плажни игри и фокус върху детайлите в третия тренировъчен ден в Камчия

Плажни игри и фокус върху детайлите в третия тренировъчен ден в Камчия
0

С отлично настроение и хубаво време започна третият тренировъчен ден от 16-ия Международен летен лагер по киокушин в Камчия, организиран от Българската карате киокушин федерация и Световния киокушин съюз.. Каратеките бяха разделени отново по група, а най-забавно бе при състезателите, които бяха изпратени да се подготвят на плажа.

Под вещото ръководство на Шихан Александър Пичкунов, Сенсей Захари Дамянов и Сенсей Петър Мартинов, бойците стартираха с изморителен джогинг. Бягането продълги по цялата дълга плажна ивица на курорта и то в двете посоки.

След добрата загрявка каратеките бяха възнаградени със забавни плажни игри, които спомагат за подобряването на кондиционната им форма, но и за проверка на двигателните умения, кординация, ускорение и усет за сила. Сред тях бяха „Рибар и рибки“, „Гъсеница“ и „Пробиване на мрежа“. Бойците не просто се забавляваха, но не малка част от тях и сериозно се увлякоха в изпълнението.

Във вечерната тренировка инструкторите отново наблегнаха повече на техниката, тактиката и изпълнението, отколкото на кондицията. Всички треньори имаха основен фокус върху детайлите и много внимателно следяха отделните участници как се представят, като корекциите се правеха незабавно. Големият брой инструктори на лагера в Камчия позволи и този път много индивидуална работа с бойците и треньорите.

Шихан Анджей Древняк бе избрал защита и блокове в ситуация на състезание, а шихан Антонио Пинеро, който работи с треньорите, насочи вниманието върху движението и позицията на тялото по време на атака. Неговата препоръка бе да се използва цялото тяло, а не отделните крайници, като последното води до неефективно изпълнение.

Най-малките участници в лагера продължиха с изпълнение на основните техника, като от децата се изискваше повече концентрация, стабилност и баланс. За юношите пък напътствията баха да се движат повече и непрекъснато.

Шихан Иво Каменов посети всяка една от групите и според възрастовата група и направленията отправи своите препоръки и съвети. При подрастващите и състезателите, той обърна много индивидуално внимание с демонстрации за правилно и неправилно изпълнение, за коректна и точна позиция на тялото и крайниците, какво и движението при изпълнението на комбинации.

В края на тренировката шихан Каменов събра групата на инструктори към Българска карате киокушин федерация и сподели своите пресни наблюдения и анализи от видяното по-рано с децата, юношите и младежите. В близо 20-сет минутен разговор с треньорите той отправи важни препоръки за работата в клубовете.

Един от най-основните бе, че не трябва да се подценява кихонът при преподаването, а насоката бе да има и непрекъснато обучение от страна на инструкторите, а не само по лагерите. Той напомни, че карате е един от малкото спортове, в които децата очакват от треньорите да им показват изпълненията и да ги правят наравно с тях.

Треньорската работа си иска око. Иска си детайла. Ако можеш да му го покажеш – още по-добре. Какво стои в основата? Като кажеш на едно дете – ще чуе. Като му го покажеш – ще го види. Като го направи – ще го научи. Но въпросът е да го направи правилно. Да му бъде показано правилно и да бъде забелязано, че го прави грешно. Защото придобитите навици е най-лошото нещо в обучението“, посочи шихан Каменов, който е председател на Националната асоциация на бойните спортове в България.

Друг от от съветите беше, че не трябва да се забравя физическата подготовка, особено при тийнейджърите, защото тя помага и за тяхната издръжливост.