Начало Джудо Украйна спира да праща джудистите си на международни турнири

Украйна спира да праща джудистите си на международни турнири

Украйна спира да праща джудистите си на международни турнири
0

Федерацията по джудо на Украйна анонсира, че националният отбор няма да участва в никакви турнири под егидата на Международната джудо федерация (IJF). Това е факт, след като руснаци и беларуси бяха допуснати обратно до участие в надпреварите.

Президентът на украинското джудо Михайло Кошляк обяви, че пускането на такива състезатели е индиректно финансиране на Русия и Украйна, като освен атлетите и спортните министерства на двете страни ще получават премии.

Световният шампион Георгий Зантарая одобри това решение:

„Всички ценности на джудо са това, което ние показваме на децата си. Това не са просто хубави слогани, а морален код и начин на живот. Не е възможнос от IJF да позволяват на руски атлети да участват на предстоящото Гран При, като половината от тях служат в армията“, заяви Зантарая.

В знак на протест обяви, че е готов да се откаже от всичките си титли, включително световната от 2009 година.

На 10 юни IJF позволи на състезатели от въпросните две държави да участват на международни турнири. Това беше забранено след началото на войната. Вече има регистрирани атлети за Големия шлем на 24-26 юни, който е първа олимпийска квалификация.

„Ние сме против войната, но също така и срещу омразата. Спортистите не могат да носят отговорност за решения на някои лидери, особено когато решават да отидат на състезание, а не на война. Спортът означава приятелство, обединение, солидарност и мир“, бързо отговори президентът на световното джудо Мариус Визер.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.