Начало Събития Изпратиха родни бойци с икони на Свети Георги за Токио

Изпратиха родни бойци с икони на Свети Георги за Токио

Изпратиха родни бойци с икони на Свети Георги за Токио
0

На тържествена церемония Министерство на отбраната изпрати военнослужещите и цивилни служители от Центъра за елитен спорт, които ще участват в Олимпийските игри в Токио (23 юли – 8 август). Сред тях са боксьорите Даниел Асенов и Станимира Петрова, джудистът Ивайло Иванов и борецът Георги Вангелов.

„За мен е особена гордост, че петима военни спортисти са покрили нормативи за участие на Олимпийските игри в Токио. Всичко това се случва в сложна обстановка заради пандемията и въпреки отлагането на Олимпийските игри с една година“, коментира министърът на отбраната Георги Панайотов.

На церемонията присъства и министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов.

„Вярвам, че Министерството на отбраната, заедно с Министерството на младежта и спорта, успяхме да осигурим една пълноценна и успешна подготовка за Олимпиадата в Токио“, подчерта министър Панайотов. Той пожела успех на българските военни спортисти.

От общо 42-ма състезатели в българската олимпийска делегация, петима са служители в Центъра за елитен спорт: Редник Ивайло Иванов (джудо), редник Станимира Петрова (бокс), редник Георги Вангелов (борба), цивилен служител Габриела Петрова (лека атлетика), цивилен служител Даниел Асенов (бокс).

„За нас е чест, че повече от една десета от целия отбор на България, които ще се състезават на XXXII-те Летни олимпийски игри в Токио, се представлява от военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната. Това е разбираемо, тъй като физическата подготовка е една от основните подготовки на Българската армия и тя стои на вниманието на всички командири“, заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев церемонията по изпращането на спортистите от Центъра за елитен спорт.

Илиев бе категоричен, че елитните спортни състезатели допринасят за развитието на физическата подготовка в армията, както и за популяризирането на спорта в национален план.

„Ние сме с вас, ще ви гледаме, ще се гордеем, ще съпреживяваме и ще ви очакваме да се върнете от един от най-големите световни форуми, окичени с медали“, обърна се генерал-лейтенант Илиев към българските спортисти, служители в Центъра за елитен спорт, покрили квоти за участие в Олимпиадата.

На тържествената церемония военните спортисти получиха от министъра на отбраната икони на Свети Георги с пожелание за здраве и успех. Единствено състезателят по борба Георги Вангелов не успя да присъства лично, тъй като в момента е на предолимпийска подготовка.

„Искам да изкажа от името на целия ни отбор искрени благодарности за подкрепата през годините“, каза в слово-отговор редник Ивайло Иванов. Той е единственият български военен шампион по джудо от VII Световни летни военни игри, проведени по линия на Международния съвет за военен спорт CISM в град Ухан, Китай (2019 г.). „Ще дадем всичко от себе си за да представляваме успешно България в Токио“, допълни той. Още двама спортисти от българската олимпийска делегация за Токио са се състезавали на VII Световните военни игри (които по линия на военния спорт представляват своеобразна Военна олимпиада): това са боксьорите Станимира Петрова и Даниел Асенов, които тогава се класираха на престижните 5-и места в категориите си.