Начало Бокс Олександър Усик и шестте защити на титлите му

Олександър Усик и шестте защити на титлите му

Олександър Усик и шестте защити на титлите му
0

Олександър Усик победи Антъни Джошуа миналата година в мач за обединените титли на великобританеца в тежка категория. Преди да се качи при големите момчета украинецът превзе и полутежката дивизия. Там той се превърна в един от малкото безспорни шампиони в ерата на четирите колана. Днес ще се съсредоточим именно към шампионския му период при полутежките и ще разгледаме защитите на поясите му.

Усик дебютира при професионалистите през 2013г. като част от промоутърската компания на братята Кличко. До края на годината записва две убедителни победи с ТКО. За следващите 12 месеца записва цели четири двубоя като всички завършват с нокаут/ТКО в негова полза. Победната му серия продължава и през 2015г. с нови три победи преди последния гонг.

Така той се издига до №1 претендент на WBO и получава първа възможност за шампионски двубой. Усик надиграва непобедения до тогава Кржищов Ковачки в родната му Полша и взима мача по точки. Това е и първият му двубой от професионалната му кариера, който се изиграва в дистанция. Така се стига и до първата защита.

Олександър Усик срещу Табису Мчуну

Мачът се явява и дебютът на Усик в Америка като се явява подгряващ за последния мач на великия Бернард Хопкинс, който ще загуби от Джо Смит.

Мчуну не е от най-добрите съперници на украинеца като преди мача има три загуби в актива си, една от които от Илунга Макабу.

Както често се случва, Усик започва по-бавно, но около четвъртия рунд все по-лесно намира дистанцията си и Мчуну е свален веднъж в шестия и след още два нокдауна в деветия, съдията прекратява срещата.

Олександър Усик срещу Майкъл Хънтър

Преди мача Усик сменя досегашия си треньор с бащата на Василий Ломаченко – Анатоли.

Майкъл Хънтър определено е добра опозиция за украинеца като при аматьорите печели Национално първенство в тежка категория. Преди двубоя е с актив от 12 победи и 0 загуби.

Всъщност Хънтър започва срещата много добре и успява да държи Усик на дистанция с левия си прав като печели няколко рунда. В крайна сметка Усик започва да доминира и Хънтър по чудо успява да чуе последния гонг на крака. Съдиите отсъждат единодушна победа за Усик с 117-110.

Турнирът Световни боксови супер серии – WBSS

От WBO обявяват, че Усик ще участва в турнира със заложен шампионския му пояс. В него ще вземат участие най-добрите осем боксьори от полутежка категория.

В първия си мач Усик среща Марко Хък.

Хък е шампион на WBO в продължение на шест години.

Типично за Усик, без никакви притеснения, той ще се боксира на вражеска територия в Германия. Хък подходи малко грубо към украинеца на една от пресконференциите като го избута, което никак не му помогна на ринга. Усик подложи Хък на същински терор и в 10-ти рунд всичко приключи.

Усик срещу Майрис Бриедис – полуфинал в турнира

Това е може би най-трудната битка на Усик в професионалната му кариера. Бриедис по това време е непобеденият шампион на WBC. И двамата не разочароват очакванията на феновете. Изключително активна среща във всички 12 рунда.

Бриедис съумя да нанесе някои много тежки удари по Усик като го остави с аркада и подутини по лицето. Да създадеш толкова проблеми на украинеца е доста сложна задача. В крайна сметка Усик успя да вземе трудна победа – двама от съдиите отсъдиха в негова полза, докато третият отсъди равен. Така Усик защитава титлата си два пъти и добавя тази на WBC към трофеите си.

Усик срещу Мурат Гасиев – финал и мач за всички пояси в полутежка категория

Във Финала на турнира ще бъдат заложени поясите на всички федерации. Мурат Гасиев от Русия е шампионът на WBA и IBF като е непобеден в 26 мача, от които 19 са завършили с нокаут.

Гасиев има представа, че трудно ще надиграе Усик по точки и се надява на силата си, с която да приключи срещата. Още веднъж Усик отива на чужд терен, този път в Москва.

Украинецът изненадва всички като атакува решително още от първия гонг и кара Гасиев да отстъпва. Във финалната статистика украинецът ще отбележи близо 3 пъти повече удари от съперника си – 260 срещу 90 в негова полза.

Така Усик става първият безспорен шампион в полутежка в ерата на четирите колана. Той прибавя в колекцията си и престижната награда на списание RING.

Олександър Усик срещу Тони Белю

Само няколко месеца след като става безспорен шампион Усик защитава титлите си срещу Тони Белю. Последните два мача на Белю са победи срещу Дейвид Хей в тежка категория. В актива си от 33 мача той великобританеца има едва едно поражение. Още преди мача той обяви, че това ще бъде последната среща от забележителната му кариера.

Въпреки цялата тази статистика, малцина му дават шанс срещу Усик. И има защо.

Белю заложи на силата и грубата игра в първите рундове, което му донесе значителен успех. Но да притискаш човек с прякор „Котката“ си е изморително занимание. Белю започна да губи от резервоара си още след 5-ти рунд, а Усик вкарваше все повече чисти попадения с изящните си комбинации. Всичко приключи с брутален ляв от страна на Усик, който прати Белю в нокаут.

Така украиенцът разчисти цялата конкуренция в полутежка и след мача обяви, че ще се качи в тежка с думите:

„Отивам в тежка за да им покажа колко добър съм всъщност.“

Белю го подкрепи и предупреди Джошуа и компания да внимават с Усик. Е, вече видяхме, че без значение дали са се вслушали или не, големите момчета ще се оглеждат за украинеца. Той вече е обединен шампион и ще се опита да прибави Ей Джей към своята седма защита.