Начало Бокс Българският бокс отчете огромен успех през годината
0

Българският бокс отчете огромен успех през годината

Българският бокс отчете огромен успех през годината
0

Над 100 медала са спечелили българските боксьори от участия в международни турнири през тази година. Това отчетоха от родната федерация като равносметка за изминаващата 2021-ва.

Безспорният връх е Олимпийската титла на Стойка Кръстева в Токио. Радослав Росенов и Уилиам Чолов пък се отличиха с два бронзови медала от Световното първенство за младежи и девойки в Келце, както и още две европейски титли в Будва. Ергюнал Себахтин, Ясен Радев и Мелис Йонузова спечелиха бронз на първенството на Стария континент за мъже и жени до 22 години в Италия, Даниел Кирилов и Кирил Борисов са трети от Европейския шампионат за младежи и девойки в Будва, а на Константин Костов взе същото отличие от първенството за юноши и девойки в Тбилиси.

„Радвам се, че успяхме да постигнем успехи на почти всеки един от турнирите, на които имахме участие. Разбира се, безспорният връх е на Стойка Кръстева, която стана олимпийска шампионка и зарадва цяла България с представянето си. Тя е и нашият Боксьор на годината“, каза президентът на БФ Бокс Красимир Инински в пресклуб „България“.

Той добави, че болката е свързана с ощетяването от Световното първенство в Белград на Хавиер Ибаниес. „Единствено съжалявам, че останахме без медал на Световното първенство за мъже, но вярвам, че с усилена работа и постоянство, както и с навлизането при мъжете на младежите, които се доказаха тази година, ще вземем нашия реванш“, каза още Инински. Той отличи добрия екип, с който работи във федерацията, както и много сериозния труд, който са свършили всички треньори, за да бъдат постигнати въпросните резултати.

Стойка Кръстева, която в понеделник бе обявена за носител на „Спортен Икар“ за 2021 година заедно с Ивет Горанова, допълни, че за нея ще бъде удоволствие и чест, ако бъде посочена от журналистите и за Спортист на годината. „Това ще бъде прекрасен завършек на моята кариера. Разбира се, че бих искала да се случи, защото ще е оценка за всичко, което аз и целият екип до мен, успяхме да постигнем“, каза олимпийската ни шампионка от Токио.

Кръстева и нейният личен треньор Борислав Георгиев изразиха задоволство от факта, че все повече деца проявяват интерес към бокса. Те отчетоха, че в клуба на „Локомотив“ София в момента тренират над 130 деца във всички възрасти. От БФ Бокс пък допълниха, че интересът към спорта в национален мащаб също е завишен, предвид че в момента са картотекирани около 1500 боксьори.