Начало Бокс Девин Хейни обедини лека категория за първи път след 1990-а

Девин Хейни обедини лека категория за първи път след 1990-а

Девин Хейни обедини лека категория за първи път след 1990-а
0

Леката категория в бокса най-сетне е обединена след дълги 32 години. Американецът Девин Хейни се превърна в абсолютен световен шампион след победа над Джордж Камбосос.

Австралиецът заложи четирите си колана пред над 40 хиляди души на „Марвел Стейдиъм“ в Мелбърн (Австралия) и понесе тежка загуба. Хейни изигра битката с бокс от световна класа и прибави отличията към своята титла на WBC, която защити за пети път.

Всички трима съдии видяха негов успех – 118-110, 116-112 и 116-112.

Според статистика новият шампион е пласирал 147 удара срещу 100. Тежките попадения обаче са 69-68.

„За мен това е сбъдната мечта“, щастливият Хейни сподели след победата. „Чувствах се комфортно. Придържах се към плана си. Той беше да влизам и да удрям, но самият аз да не получавам удари. Успях да го направя в голяма част от битката.“

За Камбосос това е първа загуба от дебюта му през 2013 година, след който нареди 21 поредни успеха.

„Искам да имам най-добрите тестове. Взимам трудни мачове и се бия с елита. Поздравления за съперника ми, нека сега се наслади на момента. Ще го направим отново. Имам няколко корекции, след които изходът ще е друг. Беше много близък мач“, коментира Камбосос.

Последният абсолютен шампион в лека категория е Пърнел Уитакър (1990 година). Хейни е първият в ерата с четири световни титли, която започна през 2004-а. С 23-годишната си възраст пък се превърна във втория най-млад неуспорим шампион.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.