Начало Бокс Най-дългият мач в историята на бокса

Най-дългият мач в историята на бокса

Най-дългият мач в историята на бокса
0

Годината е 1893. Двама мъже се изправят един срещу друг на ринга за да определят шампионът на Юга във вече Съединените американски щати. Финалът на турнира среща между Анди Боуен и Джак Бърк, а на победителят е обещана награда от 2500 $. Сумата може да изглежда смешна, но в тези години парите имат рaзлична стойност и това е приблизителната цена на една средно голяма къща. Може би и това е бил стимулът на състезателите да влязат в Рекордите на Гинес за най-дълго изиграния боксов мач. 

Срещата започва в 21:00ч, а след около 60 пълни минути на ринга всички присъстващи са изумени от издръжливостта на бойците, без да си дават сметка, че битката тепърва започва. И двамата падат на земята няколко пъти, но отказват да се предадат. В края на 25-ти рунд Боуен претърпява тежък нокдаун, но е спасен от гонга. 

Цели 20 рунда по-късно Боуен и Бърк са счупили ръцете си, а малко по малко ръкавиците им започват да се разпадат. Около полунощ някои от зрителите напускат, а останалите заспиват по местата си. Волята на боксьорите дава повод на присъстващите да ги определят като “Най-големите инати, които просто не се отказват”.

Някъде около рунд №100 двамата вече не могат да си нанасят удари и действията им се изчерпват в обикаляне на противника. Съдията не издържа и в 108-мия обявява, че срещата ще продължи само още шест минути. 

В 4:00ч. след 110 рунда боксьорите не могат да напуснат ъглите си и така прозвучава финалният гонг на Най-дългата боксова среща в историята на спорта. Решението е равенство като боксьорите са обявени за шампиони и си разделят по 1250$. 

Къщата ще остане мираж и за двамата, но със сигурност имената им ще останат завинаги в човешката спортна история.