Начало Бокс Най-големите мачове в бокса, които така и не се състояха (част 4)

Най-големите мачове в бокса, които така и не се състояха (част 4)

Най-големите мачове в бокса, които така и не се състояха (част 4)
0

Шугър Рей Леонард срещу Аарън Прайър

След златната ера на бокса, в която блестят имената на тежките Листън, Али, Фрейзър и Форман следват славните моменти на по-леките боксьори. Светлините на прожекторите са насочени към имената на Роберто Дюран, Шугар Рей Леонард, Томас Хърнс и Марвин Хаглър. Те формират така наречената “Фантастична четворка”, а мачовете помежду им се превръщат в класики.

Там някъде се прокрадва и още едно име на забележителен боксьор – Аарън “Ястреба” Прайър.

Преди да се качи на професионалния ринг, той взима над 200 победи при аматьорите. Всъщност двамата са били много близо аматьорски двубой, но “Ястреба” слиза една категория надолу с идеята да вземе квота за Олимпийските игри. Решение, за което той ще съжалява дълго, защото вярва, че знае как да победи Рей Леонард.

В тези години, преди да започне да тренира в зала Кронк в Детройт, Прайър побеждава един от бъдещите четирима крале – Томас Хърнс.

И докато Кронк се слави със спаринг войните, които се разразяват в горещото ѝ мазе, малцина от иначе смелите ѝ обитатели, са излизали срещу Прайър.

При професионалистите записва една от най-дългите победни серии с нокаут. Той приключва противниците си преди последния рунд в цели 26 поредни мача.

Другият герой от историята няма нужда от представяне.

Шугар рей Леонард е най-голямата и скъпоплатена звезда на боксовата сцена преди появата на Майк Тайсън. Освен с невероятните си качества той се слави и с неколкократните си оттегляния от бокса. Първото от тях е просто, защото Леонард е загубил желание да се бие. То обаче не трае дълго и скоро обявява завръщането си като целите му са Марвин Хаглър или Аарън Прайър. 

По това време, Прайър естествено преследва Леонард ожесточено, защото е наясно, че мач и победа срещу него ще означава освен много пари, така и дългоочакваното световно признание.

Договорът най сетне е поставен на масата. След много преговори делът на Прайър достига 750 хил. $, а този на Шугър Рей е закръглен на милион. Огромни суми за началото на осемдесетте. 

Този път обаче Леонард ще има по-сериозна причина да се оттегли от кариерата си. Отлепена ретина в окото налага операция и дълга почивка за шампиона. Прайър научава за ситуацията по радиото.

“Щом научих за оттеглянето на Рей, отбих до пътя, по който карах и си изплаках очите“

Мнозина дават огромен шанс на Ястреба в тази неосъществена битка. Все пак той завършва кариерата си с невероятните 85% нокаути. Евентуален мач и победа биха го превърнали в суперзвезда, но шансът му се изплъзва, а феновете са лишени от поредния велик сблъсък.

В крайна сметка „Ястреба“ получава своя исторически важен съперник в лицето на Алексис Аргуело, с когото си спретват две абсолютни класики и увеличават значително банковите си сметки

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БОКСОВИ МАЧОВЕ, КОИТО ТАКА И НЕ СЕ СЪСТОЯХА:

https://boec.bg/boxing/naj-golemite-machove-v-boksa-koito-taka-i-ne-se-sstoyaxa-chast-1/ – ЧАСТ 1

https://boec.bg/boxing/naj-golemite-machove-v-boksa-koito-taka-i-ne-se-sstoyaxa-chast-2/ – ЧАСТ 2

https://boec.bg/boxing/naj-golemite-machove-v-boksa-koito-taka-i-ne-se-sstoyaxa-chast-3/ ЧАСТ 3