Начало Карате България влиза в битка за домакин на Световно по карате

България влиза в битка за домакин на Световно по карате

България влиза в битка за домакин на Световно по карате
0

България ще опита да организира Световното първенство по олимпийско карате през 2025 година. Това обяви президентът на родната федерация Алексей Петров по време на церемонията, с която бяха наградени най-добрите ни състезатели за изминаващата година. От централата ще влязат в битка за домакинството на шампионата, на който се очаква да се изявят всички водещи състезатели при мъжете и жените.

Сред тях разбира се и Ивет Горанова, която днес бе отличена за №1 на България в олимпийското направление. Признанието е очаквано, предвид че 21-годишната ни чаровна националка спечели олимпийската титла в Токио при 55-килограмовите, след което се поздрави и с бронзов медал от Световното първенство.

Каратето трябва да се изучава във всяко едно училище, защото децата имат нужда от това бойно изкуство. То ще ги научи на основни правила в живота. Щастлива съм, че децата ме виждат като герой. На тях им липсва именно това – да има човек, на който да подражават“, каза пред медиите след церемонията Горанова.

Снимка: Lap.bg/Юлиан Тодоров

Награждаването се проведе в „Музея на спорта“. На него Ангел Ленков бе посочен за №1 при треньорите. Президентът на федерацията Алексей Петров лично награди призьорите като похвали българския дух, който олимпийската шампионка показа побеждавайки в сърцето на Япония именно по карате.

Втора след Горанова остана Александра Стублева, а трети бе Васил Ривов. В знак на признателност Ивет и Ленков подариха на президента на федерацията червено вино. В другото направление WKO за номер едно бе избран Валери Димитров, докато при треньорите първи е Димитър Трампов.

БНФК връчи и плакети за Принос в развитието на карате в България на Роксанда Атанасов (Сърбия) и Франческо Пулео (Италия). Сенсей Рокси беше и ще бъде един от основните треньори на българските каратеки. Тя има голяма заслуга за Олимпийското злато на Ивет. Сенсей Пулео подготви и водеше националния отбор Олимпийско карате на Световното първенство в Дубай през ноември.

Снимка: Lap.bg/Юлиан Тодоров

Ето имената на всички отличени

Направление WKF Олимпийско карате

1. Ивет Горанова

2. Александра Стублева

3. Васил Ривов

Треньор на годината: Ангел Ленков

За постигнати високи спортни резултати:

Кристина Свиленова и Владислав Вакарелов

Направление WKO Киокушин карате

1. Валери Димитров

2. Иванка Попова

3. Борислав Байчев

Треньор на годината: Димитър Трампов

За постигнати високи спортни резултати:

Калоян Ташев и Виктор Байчев

Стил Шотокан:

Ивайло Петков и Десислава Лачовска

За принос в развитието на карате:

Роксанда Атанасов и Франческо Пулео

Снимки: Lap.bg/Юлиан Тодоров