Начало ММА Колко дълъг бе пътят до титлата на днешните шампиони на UFC?

Колко дълъг бе пътят до титлата на днешните шампиони на UFC?

Колко дълъг бе пътят до титлата на днешните шампиони на UFC?
0

За да стигнеш до върха в най-силната и комерсиална ММА верига в света трябва да си не само невероятен атлет и боец, но трябва и да си зареден с много търпение.

Високата конкуренция и изключително дълбоките дивизии в UFC правят така, че по едно и също време да има поне по двама (понякога и повече) бойци, който заслужават шампионски мач, но понякога чакат за него с месеци и години.

Подреждането в ранкинг листите не винаги е определящо, защото под внимание се взима и това колко известен е даден боец и каква фенска маса стои зад него. Конър Макгрегър и Хабиб Нурмагомедов са чудесен пример за това как двама изключително доминантни състезатели могат да имат коренно различен път до първия им шампионски двубой.

Иралндецът пристигна в UFC през април 2013-та, като „Всеизвестния“ се нуждаеше от 4 победи, за да стигне до мач за временната титла срещу Чад Мендес. През декември 2015-та Конър спечели титлата в категория „перо“, нокаутирайки Жозе Алдо в едва шестия си мач под знамето на Дейна Уайт.

Руснакът трябваше да почака доста повече, за да получи шампионски двубой. Дагестанецът дебютира в UFC през януари 2012-та. „Орела“ трябваше да наниже 9 поредни победи и да минат повече от 6 години, за да получи шанс за златото. Това се случи през април 2018-та, когато Нурмагомедов победи Ал Якуинта за вакантния пояс в десетия си мач в UFC.

Khabib Nurmagomedov
Photo: Twitter

Какво е положението при хората, който имат огромна мишена на гърба си през лятото на 2022-ра?

Мъже

Категория „муха“ – Дейвесон Фигейредо

Бразилецът дебютира в UFC през юни 2017 г. Южноамериканецът се бие за вакантната титла в осмия си мач в организацията (февруари 2020), след като преди това е записал 6 победи и 1 загуба.

Категория „петел“ – Алджамейн Стърлинг

Американецът дебютира в UFC през февруари 2014 г. Северноамериканецът се изправя срещу шампиона Пьотр Ян в 15-ия си мач в организацията (март 2021), след като преди това е записал 11 победи и 3 загуби.

Категория „перо“ – Александър Волкановски

Снимка: bgnes

Австралиецът дебютира в UFC през ноември 2016 г. Той се изправя срещу шампиона Макс Холоуей в осмия си мач в организацията (декември 2019), след като преди това е записал 7 победи.

Лека категория – вакантна

Титлата в лека категория ще се реши на 22-ри октомври в Абу Даби, когато един срещу друг ще се изправят Чарлс Оливейра и Ислам Махачев.

Бразилецът дебютира в UFC през август 2010 г. Южноамериканецът се бие за вакантната титла в 28-ия си мач в организацията (май 2021), след като преди това е записал 18 победи, 8 загуби и 1 „Несъстоял се“.

Руснакът дебютира в UFC през май 2015 г. Дагестанецът ще се бие за вакантния пояс в 13-ия си мач в организацията (октомври 2022), след като преди това е записал 11 победи и 1 загуба.

Полусредна категория – Камару Усман

Снимка: БТА

Нигериецът дебютира в UFC през юли 2015 г. Африканецът се изправя срещу шампиона Тайрън Уудли в 10-ия си мач (март 2019), след като преди това е записал 9 победи.

Средна категория – Израел Адесаня

Снимка: БТА

Новозеландецът дебютира в UFC през февруари 2018 г. Роденият в Нигерия боец се изправя срещу Робърт Уитакър в 7-ия си мач (октомври 2019), след кaто преди това е спечелил междинния пояс и 6 победи.

Лека тежка категория – Иржи Прохазка

twitter

Чехът дебютира в UFC през юли 2020 г. Европеецът се изправя срещу Гловър Тейшейра в третия си мач (юни 2022), след като преди това е записал 2 победи.

Тежка категория – Франсис Нгану

Камерунецът дебютира в UFC през декември 2015 г. Африканецът се изправя срещу Стипе Миочич в 7-ия си мач (януари 2018), след като преди това е записал 6 победи.

Жени

Категория „сламка“ – Карла Еспарза

Американката дебютира в UFC през декември 2014 г. Северноамериканката се бие за титлата още в първия си мач, побеждавайки Роуз Намаюнас в двбютния сблъсък за шампионския пояс в тази дивизия.

Категория „муха“ – Валентина Шевченко

Снимка: БТА

Киргизстанката дебютира в UFC през декември 2015 г. Тя се изправя срещу Аманда Нунес в петия си мач (септември 2017), след като преди това е записала 3 победи и 1 загуба.

Категория „петел“ – Джулиана Пеня

Американката дебютира в UFC през ноември 2013 г. Северноамериканката се изправя срещу Аманда Нунес в 9-ия си мач (декември 2021), след като преди това е записала 6 победи и 2 загуби.

Категория „перо“ – Аманда Нунес

Снимка: БТА

Бразилката дебютира в UFC през август 2013 г. в категория „петел“. Южноамериканката се изправя срещу Миша Тейт в 7-ия си мач (юли 2016), като преди това е записала 6 победи. „Лъвицата“ печели титлата в категория „перо“ в 11-ия си мач и пръв нейн в тази теглова дивизия.