Начало Самбо и бойно самбо Президентът на световното самбо: Може да дебютираме на Игрите през 2028-ма

Президентът на световното самбо: Може да дебютираме на Игрите през 2028-ма

Президентът на световното самбо: Може да дебютираме на Игрите през 2028-ма
0

Президентът на Световната федерация по самбо – Василий Шестаков сподели, че самбото няма да дебютира на Летните олимпийски игри през 2024-та в Париж.

Както преди няколко седмици стана ясно, бойният спорт получи пълно признание от Международния олимпийски комитет и вече е пълноправен член олимпийското семейство. Това, разбира се, не означава, че ще наблюдаваме самбо мачове на Игрите в Париж след три години.

twitter.com

Програмата за предстоящите Олимпийски игри във френската столица вече е утвърдена, но според Шестаков, реалистичен и най-ранен вариант за дебют на спорта е 2028-ма, когато Лос Анджелис ще бъде домакин на най-значимото спортно събитие на планетата.

„Самбото може да бъде включено в Париж като демонстративен спорт“, сподели Шестаков.

„Но за медали и пълнопрвен самбо турнир може да говорим най-рано през 2028-ма, когато Олимпийските игри ще се състоят в Лос Анджелис. Напоследък много хора казват, че доминацията на Русия и на източните държави може да изплаши другите страни, но и това не е съвсем вярно.

„Да, преди години Русия, Украйна и Беларус бяха далеч пред всички, но сега има много държави, които печелят златни медали от различни големи първенства.

„Самбото бележи голям прогрес в страни като Нидерландия, Италия, Тринидад и Тобаго, Филипините, Мароко, Алжир, Колумбия, Коста Рика, Гърция. Това може да носи само и единствено позитиви за спорта и практикуващите го. Но дотогава има много време, което трябва да изпозлваме умно. Работата ни не е приключила“, добави Шестаков.