Начало Граплинг и BJJ Топ 5 най-резултатни събмишън майстори на ADCC

Топ 5 най-резултатни събмишън майстори на ADCC

Топ 5 най-резултатни събмишън майстори на ADCC
0

Спорът за това кой е най-добрият граплър и състезател по бразилско джу джицу за всички времена никога няма да види своя край. Както във футбола, където едни смятат Лионел Меси за най-добър, други Кристиано Роналдо, трети Пеле, така и в бойните спортове има много и различни фактори по които може да се съди кой граплър е по-добър от друг, но нито един от тях няма да е напълно обективен. Освен това, разликите в състезателните периоди на един спортист с друг и конкуренцията в различните категории са явления, които няма как да отречем и правят мисията да се определи кой е най-добрият за всички времена невъзможна.

За щастие, редакторите на bjjheroes.com предлагат една страхотна статистика, която показва кои са граплърите с най-висок процент успеваемост в завършването на двубои със събмишъни и то не на кое да е състезание, а на световен форум на най-елитния граплинг формат в света – „Абу Даби Комбат Клуб“ (ADCC). За изследването са подбрани само бойци, които са носители на златни медали от ADCC.

Ето каква е класацията на bjjheroes.com:

  1. Марсело Гарсия

Един от най-успешните състезатели, които са стъпвали на тепиха на ADCC е именно Марсело Гарсия. Той печели за първи път в кариерата си изданието на ADCC от 2003-а и тогава кариерата му потръгва нагоре. Бразилецът има четири златни и два сребърни медала на турнира, като е един от малкото състезатели от категория до 77 килограма, които успяват да стигнат до финал на абсолютната категория на турнира.

2. Крон Грейси

Със съвсем малка разлика от Гарсия е наследникът на Хиксън Грейси – Крон Грейси. Той печели ADCC 2013 с четири събмишъна в четири двубоя, а след това се отдава на професионалния ММА и започва да преследва кариера там. Той е участвал и в предишни събития на ADCC, където също има впечатляващи победи.

3. Дийн Листър

Първият американец в класацията. Листър е познат като майстор на ключовете на краката и иноватор в този аспект на играта. Той е един от най-страховитите състезатели в историята на ADCC. В списъка с отказаните от Листър са имена като Родолфо Виейра, Сауло Рибейро, Джоао Роча, Джоао Асис и други.

4. Жан Жак Мачадо

Eдна от първите звезди в граплинга, които са изгряли именно на ADCC, е Жан Жак Мачадо. Майсторът на „rear-naked-choke“-а властваше в категория до 77 килограма на първите издания на ADCC и впечатляваше с неговия „бътърфлай гард“. Още по-впечатляващо е, че Мачадо има увреждане на лявата му ръка (constriction ring syndrome), но въпреки това успява да пробие в събмишън граплинга и да изгради визитката си. Бразилецът се мести от родината си в САЩ в края на 90-е и отваря своя зала там, а по настоящем има верига от бойни клубове из територията на Щатите.

5. Браулио Естима и Робъерт Драйсдейл

Естима е първият абсолютен световен шампион на ADCC, който е част от категорията до 88 килограма. Той печели два златни медала през 2009-а и отбелязва 6 събмишъна в 8 двубоя. Преди него единствено бойци от по-високите категории са печелили абсолютната категория на турнира. Драйсдейл прекарва по-голямата част от кариерата си в състезания с кимоно, но в редките случаи, в които се състезва без кимоно, той оставя своя белег. През 2007-а година печели абсолютната категория на мундиала на ADCC, като на финала отказва Марсело Гарсия със задушаваща теника „D`arce“, а в дивизията до 99 килограма достига до бронзовия медал и отбелязва още няколко задушаващи техники.

Може да видите и кои са бойците, които заемат от 6-о до 10-о място в тази класация на bjjheroes.com тук.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".