Начало Борба Вижте как Биляна Дудова се завърна на европейския връх (ВИДЕО)

Вижте как Биляна Дудова се завърна на европейския връх (ВИДЕО)

Вижте как Биляна Дудова се завърна на европейския връх (ВИДЕО)
0

Биляна Дудова покори Стария континент за 4-и път при жените и общо 5-и (титла при 23-годишните). Едва 23-годишна, тя ликува с поредно отличие от голям шампионат.

Въпреки че не успя да се противопостави на Евелина Николова в битката за олимпийската категория – до 57 кг. за квалификацията в Будапеща (Николова спечели именно в Унгария олимпийска квота при 57-килограмовите, но тя не е поименна), младият ни талант не се отказа и реши да стартира на Европейското първенство, което се провежда в полската столица Вършава, но в категория до 59 кг.

След три страхотни победи, нашенката се поздрави с крайния успех. Това беше общо 7-и медал (5 златни и 2 сребърни) за нея от европейски и световни първенства в рамките на едва 4 години и половина!

Всички, които следят борбата много добре си спомнят как на миналогодишния шампионат на Стария континент, титлата беше в ръцете на българката, но миг невнимание в края, позволи на молдовката Анастасия Ничита да грабне златото. 

Сега, нямаше и помен от представянето й преди година. Напротив. Дудова отбеляза феноменално участие на „Дан Колов-Никола Петров“, където буквално разби опонентките си, като не им даде дори и една точка, а „черешката на тортата“ дойде именно със спечелването на четвъртото европейско злато.

За отбелязване е, че Анастасия Ничита се класира на 3-о място на това Европейско, а освен това е и носителка на индивидуалната Световна купа в категория до 57 кг. от Белград 2020 г. 21-годишната състезателка на Молдова спечели и квота за Игрите в Токио.

Вижте отново как Биляна Дудова разби трета рускиня във финал на Европейско първенство по борба! При втория си финал при жените Дудова надделя над Ирина Ологонова (2018 година). При третия си такъв, в „нейна жертва“ се превърна Светлана Липатова (2019 година), а сега това се случи и с Вероника Чумикова.